Qualcomm'un ''mobil İş Fikri ve Uygulama Yarışması'' Sonuçlandı

The Story Maker`` isimli mobil yazılım geliştirmekiti üçüncü olduİSTANBUL - 29.

12.2011 - 3G ve yeni nesil mobil teknolojileri alanında faaliyet gösteren Qualcomm`un düzenlediği ``Mobil İş Fikri ve Uygulama Yarışması`` sonuçlandı.

Qualcomm Türkiye ofisinin, Türkiye`de geliştirilen mobil uygulama ve iş fikirlerini desteklemek amacıyla düzenlediği ve 50 bin lira nakit para ödülü veren yarışmanın ödül töreni İstanbul`da gerçekleştirildi.

Mobil eğlence, mobil sağlık, lokasyon tabanlı servisler ve mobil platformun diğer alanlarına yönelik en iyi uygulama ve iş fikirlerini değerlendiren yarışmada 30 bin liralık birincilik ödülünü ``TreasuresTraps`` (Hazineler ve Tuzaklar) isimli mobil iş fikriyle Yener Duran kazandı. Yarışmada ayrıca zenginleştirilmiş gerçeklik, mobil eğlence, mobil araçlar, sosyal medya, mobil sağlık, lokasyon tabanlı uygulamalar ve bilgi servisleri olmak üzere farklı kategorilerde özel ödüller verildi.

Ekim ayında başlayan yarışmaya başvurular www.mobilisfikriyarismasi.com adresi üzerinden alındı. Mobil platforma ilgi duyan öğrenciler, bağımsız uygulama geliştiriciler ve şirketlerin büyük ilgi gösterdiği yarışmada finale kalan 16 yarışmacı yarattıkları mobil iş fikri ve uygulamaları ile ilgili tüm ayrıntıları 21 Aralık tarihinde düzenlenen jüri sunumlarında jüri üyeleriyle paylaştı.

Cheetah Interactive isimli mobil ve sosyal oyun şirketinin geliştirdiği TreasuresTraps (Hazineler ve Tuzaklar) yarışmada birinciliği elde ederken, insanların gün boyunca attıkları adım sayısını ölçerek bu veriyi Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda paylaşmalarına olanak tanıyan Adımsayar isimli uygulama ikinci, çocuk eğitimine yönelik uygulamalar üzerinde çalışan ve daha önce ``Hadi Bakalım`` adlı mobil çocuk uygulamasını geliştiren Minidahi projesinin ``Öykücü-The Story Maker`` isimli mobil yazılım geliştirme kiti ise üçüncü oldu.

Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, ödül töreninde yaptığı konuşmada, mobil teknolojilerin giderek yaygınlaştığını belirterek, ``Türkiye olarak mobil platforma en hızlı uyum sağlamış, en yetenekli uygulama ve fikir geliştiricilere sahip ülkelerden biriyiz. Qualcomm, ülkemizde mobil ekosistemin gelişmesine ve yaygınlaşmasına öncülük etmeyi amaçlamakta ve bunun için çeşitli etkinliklerle gerek bağımsız, gerekse kurumsal uygulama ve fikir geliştiricilerini desteklemektedir`` dedi.

Akıllı cihaz üretimi ve satışının hızla artış gösterdiğine dikkati çeken Ruacan, ``Aralık 2010 sonu itibarıyla dünyada akıllı cihaz satışları PC satışlarını geçmiş durumda. 2009 yılında toplam cihaz satışları içerisinde yüzde 15 dolayında bir paya sahip akıllı cihazların, 2015 yılında yüzde 45`ler düzeyine gelmesi bekleniyor. Yani her iki telefondan birinin akıllı cihaz olduğu bir dünyaya hızla ilerliyoruz`` diye konuştu.

Türkiye`de mobil teknolojilere olan talebin hızlı bir şekilde geliştiğini vurgulayan Ruacan, 2 yıl gibi bir zamanda 25 milyon 3G abonesine ulaşıldığını, bu rakamın Avrupa ölçeğinde bakıldığı zaman en hızlı büyüme olarak değerlendirildiğini söyledi.

(ÖZG-MED-KAF)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile