'Afete Hazır Türkiye Projesi', Sanayideki Kazaları Önleyecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın "Afete Hazır Türkiye Projesi" kapsamında kimyasal üretim yapan firmalarda görevli uzmanlar 12 günlük özel eğitimden geçirilecek.


Sanayi kazalarını önleyecek 'Büyük Endüstriyel Kazalar Eğitimi' Türkiye'de ilk kez sanayi tesisleri için düzenleniyor. Bu eğitim programı 2 yılı kapsayan ve her biri 12 gün süren 8 programdan oluşuyor.

Afete Hazır İş Yeri Kampanyası kapsamında iki eğitim programı bu yıl içinde, 6 program ise 2015'te gerçekleştirilecek. Ücretsiz düzenlenen eğitimlerin ilkini kimya sanayicileri alıyor.

- Proje, sanayinin kalbi Kocaeli'de başlatıldı

Tehlikeli kimyasal madde depolayan, kullanan ve işleyen fabrikaların sanayi kazalarını önleyemeye yönelik gerçekleştirilen eğitim programı, en çok tehlikeli kimya fabrikalarının olduğu Kocaeli'de başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin İzmit'te fuar içindeki Sivil Toplum Merkezi'nde başlatılan eğitim programına, kentte kimyasal üretim yapılan işletmelerin iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanları katılıyor.

Eğitimde, işletmelerin uzman personeline, kazalara sebebiyet verebilecek olası deprem ve sel baskını gibi doğal afetler ve teknolojik olarak ortaya çıkacak tehlikeler sonucunda ne gibi tedbirler alınacağı, etkin kontrollerin nasıl yapılacağı anlatılıyor.

Büyük Endüstriyel Kazalar Eğitim Programı Direktörü Özlem Özkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD'ın "Afete Hazır Türkiye" projesi kapsamında, Kocaeli Sanayi Odası ile birlikte gerçekleştirdikleri program kapsamında, sanayi kuruluşlarının uzmanlarına SEVESO olarak bilinen 'Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Direktifler doğrultusunda eğitim verdiklerini söyledi.

- Türkiye genelinde 633 firma eğitimden geçecek

Pilot bölge seçilen Kocaeli'de eğitimlere 90 işletmeden 190 iş güvenliği ve iş sağlığı uzmanının katıldığını aktaran Özkılıç, bu kişilere endüstriyel kazaların önlenmesi için alınması gereken önlemlerin anlatıldığını bildirdi.

Özellikle tehlikeli kimyasal madde üreten, depolayan ve kullanan sanayi kuruluşlarının büyük bir çoğunluğunun Kocaeli bölgesinde bulunduğunu, bu işletmelerin Türkiye'nin yüzde 13'ü oluşturduğunu, bunun da ciddi bir rakam olduğunu ifade eden Özkılıç, proje kapsamında Türkiye genelinde 633 firmadaki uzmanların tamamına eğitim vermeyi planladıklarını kaydetti.

Kocaeli'de yüksek riskli firmaların olduğunu, AFAD tarafından bu büyük risk baz alınarak, projenin ilk olarak Kocaeli'de başlatıldığını aktaran Özkılıç, şöyle devam etti:.

"Eğitimlerimiz, tehlikeli kimyasal madde depolayan, kullanan ve işleyen fabrikaları kapsıyor. Yangın, patlama ve toksit yayılım gibi büyük kazaları önleyecek tedbirleri alması gereken fabrikaların uzmanlarını bilinçlendiriyoruz. Eğitim konuları sadece teknolojik riskler değil, deprem, yıldırım düşmesi gibi tehlikeleri de kapsıyor. Afete hazırlık yapması gereken firmaların alması gereken önlemleri ve afet anında yapması gereken konuları anlatıyoruz."

Türkiye'de, geçmişte birçok endüstriyel kazanın meydana geldiğini, özellikle Kocaeli'de depremde yangın ve patlamaların yaşandığını anımsatan Özlem Özkılıç, işletmelerin, çevre kirliliği, mal ve can kaybını önlemek için çok ciddi harcamalar yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Kocaeli bölgesi ciddi bir deprem riski altında. Doğal felaketler sonucu ortaya çıkabilecek tehlikeler var. Bunların da önlenebilmesi için ilgili işletmelere yardımcı oluyoruz" ifadesini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile