'Beyaz Altın'Da En Büyük Sorun Kirlilik

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çopur, pamuktaki kirlilik sorununun bir türlü çözülemediğini belirtti.


Stratejik bitki olması dolayısıyla ekim alanları her geçen yıl artan Harran Ovası'nın "beyaz altın"ı, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda hammadde sağlıyor.

Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunan pamuk, sağladığı avantajla Türkiye'nin dünyada "tekstil devi" olması yolunda katkı sunuyor.

Çiftçiler, GAP'la artan sulama imkanları sayesinde ekonomik ve kültürel anlamda gelişmelerin yaşandığı ovada, pamuk hasadı sürüyor.

Tarlada adeta bir gelinlik edasında yer alan pamuk son yıllarda pamuk toplama makinelerinin artmasına rağmen elle toplama fikrinden vazgeçmeyen çiftçilerin yanlış politikaları sonucu depolarda farklı renklere bürünüyor.

Çiftçi ve sanayicilerin de en büyük korkusu da pamukta toplamada yaşanan özensizlik sonucu ürünün kirletilmesi olarak göze çarpıyor.

- "Hızlı şekilde çırçırlayın"

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Osman Çopur, AA muhabirine yaptığı açıklamada pamuğun tekstil ve yem sanayinde önemli bir endüstri bitkisi olduğunu söyledi.

Türkiye'de ağırlıklı olarak Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde pamuğun yetiştirildiğini belirten Çopur, son yıllarda pamukta yaşanan kirliliğin fiyatlarındaki kalite ve fiyatları düşürdüğünü ifade etti.

Son yıllarda Türkiye'de pamuk üretiminde düşüş yaşandığını ve bu yıl çeşitli nedenlerden verimin düştüğünü aktaran Çopur, "Geçmişe baktığımızda özellikle 2005, 2006 ve 2007 yıllarında pamuk ürettimi ülkemizde iyice artmıştı. Ancak son üç, beş yılda üretim maliyetlerinin arttması ve uluslararası piyasalarda pamuk fiyatlarının düşüşüyle bu durum ülkemize de yansıdı ve üreticilerin bir kısmı pamuktan vazgeçti. Şuanda da 2013 yılında yapılan son tahminlere göre 470 bin hektar alanda pamuk tarımının yapıldığı görülüyor ve geçen yıla oranla ekim alanlarında bir daralma olduğu belirtiliyor" dedi.

Pamukta kirlilik olayının son yıllarda tartışılıp konuşulmasına rağmen bir türlü çözülemediğini dile getiren Çopur, şunları kaydetti:

"Malesef pamukta kirlilik durumu ilimizde daha fazla görülüyor. Tabi bu da toplamadan kaynaklanıyor, şöyle ki makineli hasat ilimizde yaygınlaştı ama hala küçük işletmelerde pamuk elle toplanmaya devam ediyor. Tabi bu elle toplamayla birlikte fiyat politikası toplama miktarına göre belirleniyor. Dolayısıyla işçiler bitki üzerinde ne var ne yok hepsini sıyırıp haralara dolduruyor. Bu şekilde toplanan ürünün hemen kısa bir süre içinde çırçırlanması gerekiyor bunu yapmadığınızda bitki üzerindeki dal parçaları ve yapraklar kütlü pamuğa geçiyor ve güzelim beyaz renklerin farklı renklere döndüğünü görüyoruz. Buda doğal olarak kaliteye ve fiyata yansıyacaktır. Siz ürününüzü ne kadar iyi yetiştirirseniz yetiştirin, eğer bunu düzgün şekilde toplamazsanız beklediğiniz katma değeri elde edemezsiniz. Pamuğu tarlada temiz bir şekilde toplarsak, çırçır ayarlarını düzgün yaparsak ve tohumu düzgün seçersek bu doğal olarak kaliteyi yükseltecektir."

Çopur, elle toplanan pamuğun da kesinlikle naylon çuvallara doldurulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile