'Birlikte Yürüyoruz Projesi' Tanıtıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, toplumda engelli insanlara dönük olumsuz tutum ve önyargılar ile bilgi ve bilinç eksiği bulunduğunu belirterek, "Bunu değiştirmek yasaları değiştirmek kadar kolay değildir. Ama değiştirmek yolunda çaba göstermezsek, birlikte yaşama kültürünü geliştirmezsek, tüm düzenlemeler kağıt üstünde kalmaya mahkum olacaktır. Bunu değiştirmek için adım atmalı, yola çıkmalıyız" dedi.


Türkiye Beyazay Derneği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yerel yönetimler, akademisyenler ve özel sektörün desteği ile engellilerle birlikte yaşama kültürünü artırmak hedefiyle başlatılan, "Fati" isimli görme engelli karakterin yüzü olduğu "Birlikte Yürüyoruz Projesi"nin Türkiye lansmanı, Haliç Kongre Merkezi'ne düzenlenen törenle yapıldı.

Emine Erdoğan, karanlıkta kandille yürüyen görme engelli bir kişinin hikayesini anlatarak başladığı konuşmasında, günümüzde engelli bireylerin diğer insanlar gibi temel ihtiyaçları ve hakları olduğunun yasalarla ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını söyledi.

Erdoğan, 2005'te yürürlüğe giren özürlüler yasasıyla bu alanda devrim niteliğinde adımlar atıldığını vurgulayarak, yardım değil, hak eksenli bir politikanın uygulanması sonucunda eğitimde, istihdamda, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinde geçmişte hayal edilemeyecek mesafeler atıldığını kaydetti.

Bu süreçte engelli olmanın tek tek kişilerin değil, toplumun sorunu olduğunu, çözümünün ise herkesin ortak çabasıyla mümkün olacağının anlaşıldığını ifade eden Emine Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Toplumun her kesiminde ortak bir bilinç ve duyarlılık oluşmaya başladı.

Ama tüm bu gelişmelere rağmen değişmeden kalan bir şey var. Değişmeyen birbirimizi tanımamaktan kaynaklanan olumsuz yaklaşımlardır. Bir insanın neler yaşadığını anlamak konusundaki bilgi ve empati eksiğidir. Tıpkı biraz önceki hikayede anlattığım gibi gözü açık ama gönül gözü kapalı olmaktır. Asıl problemimiz, toplumda engelli insanlara dönük olumsuz tutum ve önyargılardır, bilgi ve bilinç eksiğidir. Bunu değiştirmek yasaları değiştirmek kadar kolay değildir. Ama değiştirmek yolunda çaba göstermezsek, birlikte yaşama kültürünü geliştirmezsek, tüm düzenlemeler kağıt üstünde kalmaya mahkum olacaktır. Bunu değiştirmek için adım atmalı yola çıkmalıyız."

- "Engellilerle aynı sofrada yemek yemeliyiz"

Engellilerle aynı yolda yürünmesinin önemine işaret eden Erdoğan, "Aynı sofrada yemek yemezsek, birbirimizin derdiyle derlenip, sevinciyle sevinmezsek, tanış olmamız, birbirimizi anlamamız elbette mümkün olmayacaktır" diye konuştu.

Türkiye Beyazay Derneği'nin yaptığı araştırmada, vatandaşların engellileri tanımadığı, tanımadığı için anlamadığı, dolayısıyla da doğru bir bakış açısına sahip olmadıklarının ortaya çıktığını ifade eden Erdoğan, "Kendimize soralım. Engelli insanlarla komşu olmak ister miyiz? Engelliler ile aynı ortamda çalışmaktan rahatsız olur muyuz? Çocuklarımızın engelli çocuklarımızla aynı sınıfta okumasını ister miyiz? Bu sorulara samimi bir şekilde 'evet' dediğimiz gün, iletişimsizlikten, bilgisizlikten kaynaklanan birçok önyargıyı arkamızda bırakmış olacağız. Ne yazık ki, toplumumuzda bu sorulara 'hayır' diyenlerin oranı, 'evet' diyenlerin çok çok üzerinde" ifadelerini kullandı.

Engelli çocukların normal sınıflarda istenmediği yönünde üzücü haberlerle karşılaştığını belirten Erdoğan, annelerden böyle yapmamalarını istedi. Engellilere yönelik ayrımcı uygulamalarla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Birlikte Yürüyoruz" kampanyanın bu açıdan önemli olduğunu söyledi.

- Emine Erdoğan "Fati" ile tanıştı

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, konuşmasının ardından projenin yüzü "Fati" isimli görme engelli karakterle tanıştı. Fati, Erdoğan'ın "Geçen seneden bu yana neler yaptın?" sorusu üzerine, "Emine ablacığım okullarda çocuklarla buluştuk. Kitap, dergi dağıttım. Yarışmalar yaptık. Fati kulübü kurduk" dedi.

Emine Erdoğan, tebrik ettiği Fati'ye gelecekteki planlarını da sordu. Fati de Türkiye ve dünya ile buluşmak istediğini söyledi.

- Engellilerin istihdamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan da engellilere yönelik çalışmalarını anlatarak, engellilerin istihdam sorununa değindi. Asan, 2002'de kamuda çalışan 5 bin engelli sayısının 32 bini aştığını, son 2 yılda ise 14 bin engellinin istihdamının sağlandığını vurgulayarak, engelliler için iş koçluğu sistemini de devreye sokacaklarını anlattı.

"Fati ile tanışmak" adlı tiyatro oyununun sahnelendiği törende, projenin pilot okullarındaki öğrenciler tarafından hazırlanan hediyeler Emine Erdoğan'a takdim edildi.

Engelli çocuklarla ilgilenen Emine Erdoğan, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva ile kampanyanın pilot uygulamasının yapıldığı ilçeler Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'ya plaketlerini sundu.

Törende, projenin pilot uygulamaları döneminde yapılan kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile