'Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi' Başlıyor

Özel hastanelerde, "Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi"ne 1 Aralık pazar günü geçiliyor. Ancak hastaların biyometrik kimlik doğrulama işlemine kayıt için son gün pazar değil.


Hastalar, 1 Aralık tarihinden sonra özel hastaneye ne zaman muayene olmak için giderse, biyometrik kimlik doğrulama işlemini yaptırıp tedavi olabilecek. Sonraki muayene işlemi, herhangi bir kimlik kartına ihtiyaç olmadan hasta, biyometrik kimlik doğrulama yöntemlerinden herhangi birini seçen ve cihazını alan hastanenin cihazına, avuç içini veya parmak damar izini okutarak muayene yaptırabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu,başka birinin sağlık güvencesi üzerinden doktora gitmeyi engellemek ve vatandaşların özel hastane ile tıp merkezlerinden daha hızlı sağlık hizmeti alabilmeleri için Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ni zorunlu hale getirdi.

AA muhabirinin SGK yetkililerinden aldığı bilgide, Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemleri'ne ait kılavuzun 13 Kasım tarihinde SGK'nın web sayfasında yayımlandığı hatırlatılarak, 2. basamak özel sağlık hizmet sunucularının 1 Aralık'a kadar biyometrik sistemlerden birini seçerek sisteme geçişlerini tamamlamaları gerektikleri vurgulandı.

Yetkililer, hastanın biyometrik sisteme geçmesinin 2 şekilde olacağını belirterek, hastadan "avuçiçi damar izi" veya "parmak izi" şeklinde yapılacağını söyledi.

-"Sistem, 1 Aralık'tan itibaren zorunlu"

Sistemin, 1 Aralık pazar gününden itibaren 2. basamak özel sağlık hizmet sunucularında uygulamaya başlanacağının altını çizen SGK yetkilileri, "2. basamak özel sağlık hizmet sunucularına sağlık hizmeti almak üzere başvuran genel sağlık sigortası ve bakmakla yükümlü olunan kişiler için biyometrik kimlik doğrulama işlemi yapılması 1 Aralık'tan itibaren zorunlu olacak. Söz konusu kişilerin sağlık hizmetine ihtiyaç duyması halinde, yapılan başvuru esnasında biyometrik doğrulama işlemi yapılacağından, hastaların ayrıca kimlik doğrulama kaydı için başvurmalarına gerek yoktur" ifadesini kullandı.

Yetkililer, ayrıca yeni sistemin adının "avuçiçi damar izi" ya da "parmak izi" değil "Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi" olduğuna da dikkati çekti.

-Zararlar firmadan tahsil edilecek

Biyometrik Kimlik Doğrulama sistemi'e ait ve firmaların sağlamakla yükümlü olduğu teknik şartnamelerin SGK'nın internet sitesinden yayınlandığı ve söz konusu şartnameleri sağlamayı 5 firmaya taahhüt edildiğinin altını çizen yetkililer, şunları kaydetti:

"Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne ait cihazların satın alınması aşamasında ise söz konusu firmalarla sağlık hizmet sunucularının sözleşme imzalamasından önce, satın alınacak sistem ve cihazların SGK tarafından belirlenen teknik özelliklerle uygunluğunu belirlenen firmalarca denetlenecek. Teknik şartnameye uymayan cihazların satın alınarak kullanılması neticesi meydana gelecek güvenlik açıklarından, cihaz ve sistemden kaynaklı arızalar, kullanıcı hatalarından doğacak maddi ve cezai sorumlulukların sağlık hizmet sunucularına ait olacak. Bu sebeple oluşabilecek kurum zararları, sağlık hizmet sunucularından tahsil edilecek."

-Kayıt nüfus cüzdanı, pasaport ya da sürücü belgesiyle olacak

1 Aralık'tan sonra gidilecek ilk muayene öncesi hastane bankolarında kurulan biyometrik kimlik doğrulama ünitesinde hastanın nüfus cüzdanı, pasaportu veya sürücü belgesi ile 5 dakikalık bir işlem sonucu biyometrik kimlik doğrulama işlemiyle bilgileri, SGK kayıtlarına işlenecek.

Bu işlem sonrasında muayene işlemi gerçekleştirilecek ve bir sonraki muayene işlemi herhangi bir kimlik kartına ihtiyaç olmadan, biyometrik kimlik doğrulama ile muayene yaptırılacak.

-12 yaş ve altı ile 65 yaş üstü kişiler yok

Uygulamada, bazı kişiler avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulaması uygulamasına tabi olmayacaklar. Buna göre, genel sağlık sigortalı olan 12 yaş ve altı çocuklar ile 65 yaş üstü kişiler, her iki eli olmayanlar, her iki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, felç ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı avuç içi damar izi alınamayan kişiler ve acil durumlar.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile