'Engelsiz Kentler' Türkiye Engelli Çalıştayı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Biz biliyoruz ve inanıyoruz ki engel gözde, kalpte, elde, kulakta değil, engel, eğer nasırlaşmış yürekleriniz varsa, yaşarmayan gözünüz varsa, engel buralardadır" dedi.


Şahin, Gaziantep'te düzenlenen "Engelsiz Kentler" Türkiye Engelli Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, herkesin mutlu ve huzurlu olması için adaleti merkeze koymak ve her türlü ayrımcılığın yok edilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantının, engelli vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeyi ve daha ileri götürmeyi amaçladığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Geldiğimiz noktanın yeterli olmadığını biliyoruz. Biz biliyoruz ve inanıyoruz ki engel, gözde, kalpte, elde, kulakta değil, engel, eğer nasırlaşmış yürekleriniz varsa, yaşarmayan gözünüz varsa, engel buralardadır. Onun için empati yapıp, hepimizin 76 milyonun kardeşliği üzerinde bunu başarması gerekiyor. Engellilik bir tercih değil. Engelliliğin işini kolaylaştırmak ve önündeki engelleri aşmak bizim en büyük görevimiz. Bizim insanlık görevimiz. O yüzden biz bakanlık olarak sayın Başbakanımızın talimatları ve takibiyle bu işi çok önemsiyoruz. Beni en çok heyecanlandıran işlerden bir tanesi bu."

Yüksek öğretime giden engelli sayısının yüzde 2 olduğuna dikkati çeken Şahin, 1990'lı yıllarda engellilerin şehirlere çıkamadığını dile getirdi.

O dönemlerde eğitim, sağlık ve ulaşım imkanlarının engelliler için çok zor olduğunu belirten Şahin, "Bütün milletvekili arkadaşlarımla o kadar önemli maddeleri, bin 500 maddeli mevzuatı o kadar kısa sürede oluşturduk ki parlementonun buradaki duruşu, vizyonu, hızlı bir şekilde engellilerle alakalı birşey varsa çok hızlı geçirebilmek için elimizde gücümüz oldu" diye konuştu.

Eğitim ve fırsat eşitliğiyle verilen imkanlarla bugün 1 milyon 200 bine yakın engelliyi ekonomik ve sosyal olarak desteklediklerini vurgulayan Şahin, 400 bin engelliye evde bakım hizmeti verildiğini söyledi.

Bunu yurt dışında anlattığı zaman "tercüme hatası" olarak algılandığını belirten Şahin, evde bakım hizmetiyle ilgili üniversite çapında eğitim çalışması yaptıklarını da aktardı.

TRT Okul'da engelliye, yaşlıya, çocuğa nasıl bakılması gerektiğinin görsel imkanlarla anlatılacağını vurgulayan Şahin, bunu engelli insanların yaşam kalitesini yükseltmek için yaptıklarını söyledi.

- Koruyucu ve önleyici tedbirler

Koruyucu ve önleyici tedbirlere de önem verdiklerini anlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Anne, baba bilinci, toplum farkındalığı, küçücük bir destek, bütün hayatı değiştiriyor. Özellikle işitme engellilerle ilgili bugün sağlıkta fırsat eşiliğiyle beraber eğer çocuğunuz işitme engelliyse doğumdan ilk iki yıl içinde bunu tespit ederseniz küçüçük bir operasyonla hiç bir mali destek de istemeden çocuğun hayatını kurtarabiliyorsunuz. Ama onun için annenin bilinci çok önemli. Bugün sağlıkta tarama sistemiyle yüzde 85 altı çocuklarımızın biz küçüçük bir kan damlasıyla işitme engelli olup olmadığını test ediyoruz. Bunu baştan kontrol altına alacağız ki o yaşam çok daha kolay, çok daha mutlu ve çok daha huzurlu olsun. Çok daha az engellerle karşılaşsın."

Üzerinde çalıştıkları en temel konulardan birinin de ulaşılabilirlik olduğuna değinen Şahin, ülkelerin uygarlık seviyesininin, ülkelerin kaldırım seviyesiyle direkt alakalı olduğunu ifade etti.

Kent konseylerinin önemli işlevi olduğuna vurgu yapan Şahin, herkesin tek başına istediği yere gidebilmesi gerektiğini söyledi.

Engelliler için "Engelsiz sinema festivali" yaptıklarını belirten Şahin, şunları kaydetti:

"Görme, işitme, zihinsel, ne engeli varsa, o bir film seyredebilmeli. Hiç düşünebiliyormusunuz, gözünüz kapalı nasıl film seyredebilecek siniz? Kulağınız duymuyor, nasıl film seyredebilecek siniz? Ortak alanlarımız çok az. Akrabasında, komşusunda bir çocuğunun okul arkadaşı engelli varsa anlıyor. Ama o kadar az kesişim alanlarımız var ki birlikte yaşamayı öğretmemiz lazım çocuklara. Engellinin neye ihtiyacı var, nasıl bakıyor, engelsiz bir çocuğun anlaması lazım. Beraber yaşaması, beraber okuması lazım. Hala burada çok ciddi zihinsel sorunlamızı var."

-Diğer konuşmacılar

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Yusuf Sabri Dişli de birliğin oluşum ve kuruluş aşamasıı hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de son dönemde meydana gelen olaylarda kent konseylerinin bir set oluşturduğunu ifade eden Dişli, "Bir kent hakkında karar alınacaksa bu oluşumun kararından sonra kimse ortaya çıkıp bir takım gösterilerde bulunmayacağı inancındayım" dedi.

Kent konseyi yönetmeliğinin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Dişli, bunu sivil inisiyatif olarak önemli kararlara imza atabilmek için istediklerini söyledi.

Türkiye Sakatlar Konfedarasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bütün ekibinin engelliler için yüreklerini ortaya koyduğunu vurguladı.

Engellilerin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin ile ilgili bir anısını anlatan Çelebi, "Bir derneğimiz, bir eğlem yaptı. 'Sadaka değil, iş istiyoruz' dedi.

Baktık, Bakanımız da başında. 'Allah Allah, hükümet başı eğlem mi yapıyor' dedik. 'Ben de sadaka değil iş istiyorum. Sizin işinizi çözmek için buradayım' dedi.

Bu nedenle sayın Bakanımızı kutluyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türkiye Kent Konseyleri Birliği'nin önceki dönem başkanlarına, Bakan Şahin tarafından plaket takdim edildi.

Çalıştaya, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak ve Ali Şahin, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkan Yardımcısı Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile