'Güvenli Trafik Projesi Hız Yönetimi Sosyal Pazarlama Kampanyası' Toplantısı
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün aldığı tedbirler sonucu trafik kazalarında yaşanan ölümlerin yüzde 2 oranında azaldığı bildirildi.
Afyonkarahisar'daki bir otelde, "Güvenli Trafik Projesi Hız Yönetimi Sosyal Pazarlama Kampanyası" toplantısı gerçekleştirildi.
Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, programda yaptığı konuşmada, Türkiye'de trafik kazaları dolayısıyla yaşamını yitirenlerin, terör nedeniyle canını kaybedenlerin sayısının 3 katı olduğunu anımsattı.
Bu durumun büyük bir önem ve hassasiyete sahip olduğunu ifade eden Güner, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer paydaşlar tarafından yürütülen Güvenli Trafik Projesi'nin, gelecek dönemde değişik bir model ve isim altında devam ettirileceğini kaydetti.
Afyonkarahisar'da bu konuda hazırlıkların sürdüğünü ifade eden Güner, şöyle konuştu:
"Bizler, bir Afyonkarahisar modeli oluşturup, bunu ilimizde yerel yönetimlerin, yerel paydaşların katkısı ile bir model oluşturacağız. Bunu şoförler odasından sigorta acenteleri birliğine, üniversiteden belediyeye kadar değişik kurumlarla ortak paydaşlık esasına dayalı bir çerçevede hayata geçireceğiz. Günümüz şoförünün dinlediği müzikten, kılığından kıyafetine, yolda seyreden insanların emniyet kemeri takıp takmadığından bütün vatandaşlarımızı, halkımızı etkileyecek sadece sürüş güvenliği değil sürüşün de daha keyifli ve daha denetimli bir hale getirilmesi bağlamında bazı tedbirleri zaman içinde alacağız."
-"Her yıl ortalama 4 bin kişi trafik kazalarında yaşamını yitiriyor"
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Planlama Destek Daire Başkanı Yunus Avcı ise trafik kazalarının dünyanın önde gelen halk sağlığı sorunları arasında bulunduğunu belirtti.
Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarında her yıl ortalama 4 bin kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini aktaran Avcı, 250 bin kişinin de yaralandığını ifade etti.
Hastane verilerinde ise yaklaşık 10 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğinin yer aldığına dikkati çeken Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şüphesiz ki trafik kazaları, ekonomik kayıpların da milyarlarca değerde olduğu ülkemize, büyük zarar verdiği bir gerçektir. Bu olumsuz tablo karşısında trafik güvenliği konusunda ülke genelinde seferberlik niteliğinde çalışmalar yürütülmesi kaçınılmaz hale gelmektedir. 2020 yılına kadar trafik kazası nedeniyle yaşanan ölümleri yüzde 50 azaltma hedefimize katkı sağlamak amacıyla başlatılan yol güvenliği projesi, 2010 yılından bu yana emniyet kemeri kullanımının artırılması ve hız kurallarına uyulması konularında Dünya Sağlık Örgütü'nün de katkıları ile ülkemizde çalışmalar yürütülmektedir. Proje öncelikle Afyonkarahisar'da başladı daha sonra 26 ilimizde yaygınlaştırma çalışmaları devam ediyor. Bu sayede alınan diğer tedbirlerin etkisi ile yaşanan trafik kazası ölümlerinde yaklaşık yüzde 2'lik bir azalma meydana gelmiştir. Hızın yasal sınırları dahilinde araç kullanmanın alışkanlığına dönüşebilmesi ve ölümlerin daha da azaltılması için denetimlere hız kesmeden devam edilmesi gerekmektedir."
Avcı, kazaların yüzde 50'den fazlasının hızdan kaynaklandığına değinerek, bu konuda alınan tedbirler hakkında da bilgi verdi.
Dünya Sağlık Örgütü temsilcilerinin de konuşma yaptığı toplantıda, kum sanatı sanatçısı Veysel Çelikdemir tarafından "Güvenli Trafik Farkındalık Hikayesi Kum Sanatı Gösterisi" sunuldu.
Projeye katkı veren Afyonkarahisar Valiliği, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü'ne plaket verildi.