'Hızlı Konuşma Gibi Kişilik Özelikleri, Erken Kalp Hastalığı Riskini Belirliyor'

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Adrenalini yüksek olan A tipi kişilikler , hızlı konuşan, çabuk çabuk hareket eden ve nabzı yüksek olan insanlar, ciddi şekilde erken yaşta kalp hastası olabilirler" dedi.


Prof. Dr. Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalbin 24 saat dinlenmeden çalışan bir organ olduğunu belirterek, herkeste kalple ilgili hastalıkların görülebileceğini söyledi.

Kalbin bir yıpranma katsayısı olduğuna işaret eden Sönmez, "Yıpranma kat sayısını kalıtımsal unsurlar etkiliyor. Erkek cinsin yıpranma kat sayısı daha yüksek. Adrenalini yüksek olan A tipi kişilikler,hızlı konuşan, çabuk çabuk hareket eden ve nabzı yüksek olan insanlar, ciddi şekilde erken yaşta kalp hastası olabilirler. Bunlar yıpranma katsayını artırıyor. Bizim için en büyük sorun, 'gencim, güzelim, ben de böyle bir şey olmaz, ailemde de yok' diyen hastalardır" şeklinde konuştu.

Sönmez, yaşanan stres, kötü beslenme, kilo ve sigara gibi etkenlerin kalp hastalığı hızını arttırdığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bazı insanlar 40 yaşında, bazıları 75 yaşında kalp hastası oluyor. 40 yaşından sonra yıpranma katsayısı ve hasta olma oranı çok yüksek. Bu yaştan sonra hastalığın ilerleme hızı çok fazla oluyor. 75 yaşında bir insanı ameliyat ettiğiniz zaman ona çok fazla şey tembih etmiyoruz. 'Bugüne kadar nasıl yaşadıysanız öyle devam edin' diyorum ama 40-50 yaşındaki birini ameliyat ettiğim zaman ameliyat sonrasında ona diyetine, sigaraya, kilosuna, tansiyonuna, şekerine ve günlük aktif hayatına çok dikkat etmesi gerektiğini söylüyorum. Kalp için yıpranma katsayısı ve bunu etkileyecek unsunlar çok önemlidir."

- "Kalp hastalığında Koreli'ye göre 12 kat fazla ölüyoruz"

Türkiye'nin dünyada kalp hastalıklarına bağlı ölümlerde birinci olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Sönmez, "Kore'de 100 bin erkekten 50'si kalp hastalıklarından hayatını kaybediyor. Bir Koreli'ye göre kronik kalp hastalıklarından 12 kat daha fazla ölüyoruz" ifadesini kullandı.

Sönmez, Türk toplumunun genetik olarak kalp hastalıklarına yatkın olduğunu vurgulayarak, "Avrupa'da en genç yaşta koroner by-pass ameliyatı olan topluluğuz. Ortalama 58-60 yaş arasında by-pass ameliyatı olurken bir Avrupalı 67-68 yaşında ameliyat olabiliyor" dedi.

- Sağlık Bakanlığının başarısı

Kalp hastalığı konusunda genetik faktörlerin ve erkek cinsiyetin ön planda olmasının değiştirilemeyecek faktörler arasında yer aldığını anlatan Sönmez, Sağlık Bakanlığının sigara ve obeziteyle mücadele konusunda çok başarılı olduğunu kaydetti.

Sönmez, 15 yıl sonra koroner kalp hastalarının en az düzeye ineceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Özellikle kamu spotu şeklindeki yayınlar, örneklendirici yürüme, hafif koşma ve beslenmeyle ilgili aktiviteler çok yararlı oluyor. Devlet üzerine düşeni yapıyor, sporu ve beslenmeyi teşvik ediyor, obezite ve sigara alışkanlığı konusunda mücadele ediyor. İnsanlara da hasta olmamak için düşen faktörler var. Diyetimize dikkat edeceğiz, sigara kesinlikle içmeyeceğiz, içilen yerde de bulunmayacağız. Risk grubunda olanlar, ailesinde rahatsızlık görülenler, diyabeti ve şişman olanlar, 30 yaşından sonra, risk grubunda olmayanlar ise 40 yaşından sonra her yıl bir kez efor testi ile kan şekeri kan yağı ve tansiyon kontrolü yaptırmalıdır."

Sönmez, önemli işlerde çalışan, fizsiksel aktivitesi yüksek kişilerin 40 yaşından sonra bir kez bilgisayarla anjiyo yaptırmasını önererek, bu kişilerin gelecek 10 yıldaki yaşam programı açısından bunun önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile