'Kar Körlüğü' Güneş Gözlüğü İle Önlebilir

Kış aylarında gözde yaşanan ve "kar körlüğü" olarak adlandırılan geçici görme bozukluklarının uygun güneş gözlüğü ile önlenebileceği bildirildi.


Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berrak Şekeryapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde her yaş grubunun güneş gözlüğü kullandığını, kalitesiz ve yüze uygun olmayan güneş gözlüklerinin faydadan çok zarar vereceğini belirtti.

Güneş gözlüğünün sadece yaz ayları için gerekli olmadığını ifade eden Şekeryapan, "Güneş gözlüğü kesinlikle sağlık amacıyla kullanılması gereken bir araç. Güneşte göz için zararlı ultraviyole ışınları var. Bu ışınlar gözde bazı hastalıklara neden olabiliyor. Güneş gözlüğünü bir aksesuar değil, hastalıkları önleyici olarak öneriyoruz. Katarakt oluşmasında ultraviyole B ışınlarının etkisi var. Halk arasında gözde et büyümesi olarak tabir edilen hastalık, 65 yaş üstü kişilerde görme kaybına neden olan sarı nokta hastalığına neden oluyor. Bu hastalıkları önleyebilmek için güneş gözlüğü öneriyoruz" dedi.

Güneş gözlüklerinin kışın da büyük ihtiyaç olduğunu, hava bulutlu olduğu dönemlerde dahi ultraviyole ışınlarının göze geldiğini ifade eden Şekeryapan, "Yağmur yağmadıkça, kişi kendini rahatsız hissettiği müddetçe güneş gözlüğü takmalı. Güneş gözlüğü kıyafete, saça göre değil, yüze uyumlu seçilmeli. Çerçeve kaş hizası ile üst yanak hizasında olmalı. Mümkünse yanları da iyi kapatılmalı ve göze güneş ışını girmesi engellenmeli. Yüze tam oturmalı. Cam rengi çok önemli değil, önemli olan ultraviyole filtresinin yüksek olması. Ultraviyole filtresi en az yüzde 95 olmalı" diye konuştu.

-Kış güneşine dikkat

Şekeryapan, karın ardından ortaya çıkan güneşin gözlerde ciddi sorunlara yol açabildiğini, bazı insanlarda geçici görme kaybı hissinin oluştuğunu, buna "kar körlüğü" denildiğini kaydederek, şunları belirtti:

"Kar körlüğü güneş gözlüğü ile önlenebilecek bir rahatsızlık. Kar ve su ışığı yansıtır. Yansıyan ışık gözde kornea tabakasında hasarlara neden olabilir. Bu hasarlar sonucu hasta batma ve yanma nedeniyle gözünü açamada sorun yaşayabilir, gözde sulanma, kızarıklık olabilir. Gözünü açamayınca körlük hissi uyanıyor. Karda, teknede balık avlayanlarda bu tür şikayetler daha fazla görülebiliyor. Uygun tedavi ile geçebilecek rahatsızlık. Hastaya gözünü bol su ile yıkamasını, ıslatmasını, istirahat etmesini öneriyoruz. Mümkünse gözünün kapalı kalmasını sağlıyoruz. Bu durumun yaşanmaması için güneş gözlüğü öneriyoruz."

Kar gözlüklerinin farklı özelliklere sahip olduğunu dile getiren Şekeryapan, şöyle devam etti:

"Kar gözlüklerine ultraviyole filtresinin yanında polarize cam da eklenirse gözü daha iyi koruyabilir. Çünkü cam yansıyan ışığın göze etkilerini azaltacaktır. Hem ultraviyole filtresi hem polarize cam kar körlüğü döneminde daha etkili olabilir. Bu tür gözlükler sürücüler için de son derece önemli. Özellikle karlı ve güneşli havalarda ışığın yerden yansıması şikayetleri artıracaktır. Sürücülere daha güvenlik araç kullanmak için uygun gözlükler kullanmalarını öneriyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile