'Kkka Hastalığı Kışın Da Görülür'

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fazilet Duygu, genellikle kenelerin aktif olduğu nisan-ekim döneminde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına kış mevsiminde de rastlanabileceğini söyledi.


Duygu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenelerin kışın da görüldüğünü ve hayvanların üzerine yapışarak yaşadığını belirterek, "Kışın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı olmaz diye bir şey yoktur. Kışın da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı vakası görülür ama vaka sayısı az olur. Geçen sene, kasım ayında hastanemize KKKA vakası gelmişti ve hastamız tedavisinin ardından taburcu edilmişti. Önceki yıllarda ise bir ilimizde aralık ayında KKKA vakası görülmüştü" diye konuştu.

Kış mevsiminde insanların kırsal alanlara az çıktıkları için hayvanlarla temasının azaldığını ifade eden Duygu, "Kenenin dolaşımı için sıcak havaya ihtiyacı var. Keneler, ilkbaharda aktif ve canlı oluyor, kışın daha az hareketli oluyor. Bu nedenle kışın keneler için de insanlar için de hareketsiz bir dönem" dedi.

Türkiye'de KKKA vakalarının en çok görüldüğü ilin Tokat olduğunu dile getiren Duygu, "Şimdiye kadar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarını Tokat'ta takip ediyorduk ama özellikle ağır vakaları başka illere sevk etmek zorunda kalıyorduk. Şu anda Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, üçüncü basamak sağlık kuruluşu olarak, bölge hastanesi olarak kene takibi yapıyor. Bu, hem insanlar için hem de bilim adına iyi bir gelişme" şeklinde konuştu.

Tokat'ta bu yıl 209 pozitif KKKA vakası görüldüğünü belirten Duygu, şunları söyledi:

"Bu vakalardan 10'unu maalesef kaybettik. Kaybettiğimiz vakaların yarıdan fazlası yaşlı, başka hastalığı olan, ciddi sıkıntıları olan hastalarımızdı. Türkiye'de en fazla KKKA vaka sayısı Tokat'ta olmasına rağmen ölüm oranımız gerçekten düşük. Türkiye ortalamasının hiçbir zaman üstüne çıkmıyoruz. Bu yılki ölüm oranımız, yüzde 5'lerde. Yani Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yakalanan herkes ölmez. 100 kişiden 5'ini maalesef kaybediyoruz."

İnsanların KKKA hastalığı konusunda bilinçlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Duygu, "Son 4 yıl içerisinde vaka sayısı arttığı halde ölüm oranımız kesinlikle artmadı. Azalmasa da artmadı. İnsanlar, KKKA'dan korunma çalışmalarıyla bu hastalığı artık daha iyi biliyor, nasıl korunacağını biliyor. Halkın büyük bir kısmı kene karşısında ne yapacağını biliyor. Bunun da ölüm oranının artmamasında etkisi var" dedi.

- Rektör Şahin'in görüşleri

GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ise Tokat'taki KKKA vakaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Şahin, KKKA'nın sadece Tokat'a özgü bir hastalık olmadığını, Türkiye'nin birçok yerinde yöreye ve iklime bağlı olarak görülebildiğini söyledi.

KKKA şüphesiyle GOÜ Tıp Fakültesi Hastanesine başvuranların, son birkaç yıldır başka hastanelere sevk edilmediğini belirten Şahin, GOÜ'nün hastalara gerekli hizmeti verdiğini ifade ederek, "Hastanemiz, KKKA tedavisinde bölgede merkez olarak kabul ediliyor. Hastanemize başvuran hastalarımızı başka hastaneye sevk etmeden, hastalığın başından sonuna kadar, tanısında ve tedavi aşamasında hizmet veriyoruz. Tokat'ta 2013 yılında KKKA vakasında göreceli olarak bir artış olsa da ölen kişi sayısı, Türkiye ortalamasının altında" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile