'Küçük Kaşifler Yaratıcı Hayaller' Projesi Hayata Geçirildi

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteklediği, Fatih Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesinin iş birliği ile yürütülen "Küçük Kaşifler Yaratıcı Hayaller" projesi hayata geçirildi.


Fatih Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, ilkokul öğrencilerinde bilimsel merakı ve üretkenlik becerilerini geliştirmeyi hedefleyen proje, 30 farklı ilkokulda eş zamanlı olarak açılacak laboratuvarlarla hayata geçecek. 1 milyon lira bütçeli projeye ait laboratuvarların ilki Küçükçekmece Yeşilyuva İlkokulu'nda açıldı.

Projeye ait ilk laboratuvarının açılışını Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Hamit Çakır, Fatih ve Sabahattin Zaim Üniversitesi yetkilileri gerçekleştirdi.

Eğitim-öğretime devam eden 7-10 yaş arası çocukları kapsayan proje, çocukların yenilikçilik ve üretkenlik yeteneklerini geliştirmeleri ve toplumsal yaşamlarının tüm aşamalarında edindikleri bilgileri etkin kullanmalarını sağlamayı hedefliyor. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Fatih Üniversitesi'ne kurulan toplam 32 adet Yenilikçilik Atölyesinde uygulanmakta olan projeye, Küçükçekmece ilçesinde bulunan 30 ilkokuldan 34 bin öğrencinin katılımı hedefleniyor. Proje kapsamında ayrıca 4 bin 500 öğrencinin çeşitli bilim merkezlerini ziyaret etmeleri sağlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Proje Koordinatörü Yakup Karataş, 30 farklı okulda aynı anda uygulamaya konup 34 bin öğrenci üzerinden sonuç elde edilecek projenin önemine işaret etti. Gençlerin girişimcilik ve üretkenlik yeteneklerini nasıl geliştirebilecekleri konusunda uzun süren araştırmalar yaptıklarını ifade eden Karataş, büyük bir ilçenin küçük bir merkezinde öğrencileri toplamaktansa 30 küçük merkezde çok daha fazla sayıda öğrenciye ulaşacaklarına dikkati çekti.

-"Çocukların hayallerini ortaya koyacak ortamlar hazırlamalıyız"

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Hamit Çakır ise eğitimde talim ve terbiye geleneğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Her insanın zihninde projeler olduğunu söyleyen Çakır, "İlkokul çağındaki öğrencilerde merak duygusu hakimdir. Biz çocuklarımızın bu merak duygusundan yola çıkarak onları engellemek değil hayallerini hayata koymaları için ortam hazırlamak istiyoruz. Bu projenin amacı aslında bu, küçük kâşifler büyük işlere imza atar ancak bizler ortam sağlayabilirsek" dedi.

Fatih Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Gücin de, üniversitelerin toplumsal problemlere çözüm arayışlarında projeler üretmesinin üniversitelerin varlık sebebi olduğuna dikkati çekti. Gücin "Eskiden yeni fikirler ortaya atılınca 'icat çıkarma' diye insanlar tepki gösterirlerdi. Artık bu atölyeler sayesinde bu sözün yerini 'icat çıkarın' cümlesi alacak. Hem toplumun ve öğrencilerin hem de üniversitelerin bu işten karlı çıkacakları kesin" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile