'Piri Reis 1513 Dünya Haritası Açıklaması

Piri Reis'in dünya haritasını çizmesinin 500| yıl dönümü olan 2013 yılının, UNESCO tarafından Piri Reis'i Anma Yılı olarak kabul edilmesi sebebiyle Kale Grubu tarafından gerçekleştirlen "Piri Reis 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi Sergisi"nin ikincisi Roma'da açıldı.


Piri Reis'in haritalandırdığı coğrafya olan İtalya'dan Ivo Sassi, Yunanistan'dan Kostas Karakitsos, Mısır'dan Ossama Emam, Fransa'dan Elisabeth Le Retif, İspanya'dan Xavier Monsalvatje ve ABD'den Charles Wissinger'ın Türk seramik sanatçıları İsmail Bütün, Burak Çiftçi, Ayşegül Şahin ve Mustafa Tunçalp ile Çanakkale'nin Çan ilçesinde gerçekleştirdiği çalıştay sonucu oluşturulan sergide Piri Reis'in sanat eseri niteliğindeki 90 büyük boy haritası ile 30'a yakın seramik eser bulunuyor.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, serginin açılmasından ötürü memnuniyet duyduklarını belirterek "Piri Reis, döneminin en önemli haritacıları arasında yer almasının yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu denizcilik tarihinin ünlü amirallerinden biriydi. Kaleme aldığı Kitab-ı Bahriye bugün hala coğrafya alanındaki en önemli eserlerdendir" sözleriyle, Piri Reis'in önemini anlattı.

Serginin açılışında konuşma yapan Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Üstyöneticisi Zeynep Bodur Okyay ise Kale Grubu'nun yatırımlarının bulunduğu İtalya'da, Türkiye adına çok özel bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Okyay, şunları söyledi:

"Altısı yabancı 13 saygın seramik sanatçısının, ünlü Türk denizci Piri Reis'in 1513 tarihli Dünya Haritası ile belli başlı yapıtlarından esinlenerek ortaya çıkardığı eserleri, en önemli ürünümüze, ailemizin imzasını taşıyan seramiğe yansıttık. Şimdi bu eserleri, Avrupa medeniyetinin tartışılmaz başkenti Roma'da, sanatseverlerin ilgi ve beğenisine sunuyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile