'Reaktör Kazaları ve Nükleer Enerji Kaynakları' Konferansı

Eti Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, "Reaktör Kazaları ve Nükleer Enerji Kaynakları" konulu konferans düzenleyecek.


Öğrenciler Recep Orhan, Eren Temir, Şevval Ömerülfarukoğlu, Burak Parlak, Duysu Özaydın, Ceren Toksöz, Ahmet İren ve Tolga Dönmez, yaptıkları yazılı açıklamada, okul müdürü İlhan Şan öncülüğünde, öğretmen Işın Erdoğan rehberliğinde düzenleyecekleri konferansın, 7 Kasım'da okulda gerçekleştirileceğini bildirdi.

Ukrayna'da bir deney sırasında 26 Nisan 1986'da meydana gelen 20| yüzyılın en büyük nükleer faciasının, "Çernobil reaktör kazası" olduğunu belirten öğrenciler, şunları kaydetti:

"Faciadan sonra 2006 yılı Nisan ayında Türk Tabipler Birliği'nin raporuna göre 'Çernobil Nükleer Kazası sonrası Türkiye'de kanser' raporunda, özellikle Karadeniz bölgesindeki kanser vakalarının oluşumu ve bu faciayla ilişkisi irdelenmiştir. Radyoaktif bulutların 3 Mayıs 1986'da Marmara Bölgesi'ne, 4-5 Mayıs 1986'da Batı Karadeniz'e, 6 Mayıs 1986'da Çankırı Sivas bölgesine, 7-9 Mayıs 1986'da Trabzon-Hopa'ya, 10 gün sonra da ülkemizin geniş bir bölümünü etkisi altına aldığı belirtilmiştir. Bu ve benzeri çalışmalarda başta Karadeniz bölgesi olmak üzere ülkemizdeki kanser hastalığı görülme sıklığı ile kanser nedeniyle ölümlerin, ülkemizin diğer coğrafi bölgesine göre daha fazla görülmesinin nedenleri ve ilişkisinin araştırılmaya değer bir durum olduğu da gerçek bir vakadır. Ülkemizin birçok vatandaşı gibi, bu faciadan Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu da kötü nasibini almış ve halkından, yöreye özgü sanatından, yaşamından kopmuştur."

Öğrenciler, vatandaşları etkinliğe davet etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile