'Sosyal Medya Araçlarının Ergenler Üzerindeki Etkisi' Çalıştayı

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Kurumsal İletişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Beril Akıncı Vural, Türkiye'de sosyal medya araçlarını kullananların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, "Bunun büyük bir kısmını ise 18-24 yaş aralığındaki gençler oluşturuyor. Ancak kimse korkmasın, bu geleneksel medyanın öldüğü bittiği anlamına gelmiyor" dedi.


Nevşehir Emniyet Müdürlüğü tarafından Avrupa Birliği projesi olarak hazırlanan "Sosyal Medya Araçlarının Ergenler Üzerindeki Etkisi" konulu Çalıştay Ürgüp'de başladı.

Türkiye genelinde 300'e yakın akademisyen, psikolog ve avukatın katılımıyla Ürgüp Perissia Otel'de gerçekleştirilen Çalıştay'da, iki gün boyunca "Sosyal Ağ Kavramı, Medya ve Toplumsal Katılım, Sosyal Medya ve İletişim Yöntemleri, Medya Stratejileri, Ergenlerde İnternet Kullanımı ve Bağımlılığı" gibi konu başlıklarında oturumlar geçekleştirilecek.

Vali Mehmet Ceylan, Çalıştay'ın açılış töreninde yaptığı konuşmada, sosyal medyanın toplumsal yaşamımızın vazgeçilmez bileşenlerinin merkezine yerleştiğini, bireysel düzeyde kullanıldığı gibi kurumsal çalışmaların tanıtımı, halka duyurulması amacıyla da kullanıldığını söyledi.

Bu doğrultuda günümüzde birçok devlet kurumunun facebook, twitter hesapları bulunduğunu, yazılı metnin yapacağı etkiyi facebook üzerinden paylaşılan bir video ya da birkaç kelimeden oluşan bir tweet'in sağlayabileceğine dikkat çeken Ceylan, "Böyle çarpıcı paylaşımlar sayesinde kurulmak istenilen iletişimin hem etkisi artmakta hem de en az maliyetle en kısa sürede gerçekleştirilebilmesi sağlanmaktadır. Sosyal medyadan olumlu ve olumsuz yönde etkilenen en büyük grup interneti yaygın şekilde kullanan genç kuşaktır. Bilgi teknolojilerini yakından takip eden gençler haberleşmenin daha hızlı ve özgür bir şekilde yürütülebilmesi için sosyal medya araçlarını tercih etmektedir" dedi.

- "Facebook kullanımında Türkiye dünya 4'üncüsü"

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun "Sosyal Ağ Kavramı" konulu birinci oturumuna geçildi.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Kurumsal İletişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Beril Akıncı Vural, geleneksel medya olarak adlandırılan radyo, tv ve gazetelerin günümüzde hala işlevini devam ettirdiğini, ancak Web 2.0" uygulamalarının birey, toplum ve kurumlar için muazzam açılımlar sunduğunu söyledi.

Geleneksel medyanın da bundan nasibini aldığını her geçen gün "Web 2.0" ve sosyal medya üzerindeki uygulamalara entegre olduğunun görüldüğünü belirten Vural, "Türkiye'de sosyal medya araçları kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Bunun büyük bir kısmını ise 18-24 yaş aralığındaki gençler oluşturuyor. Ancak kimse korkmasın, bu geleneksel medyanın öldüğü bittiği anlamına gelmiyor" dedi.

Sosyal medya kullanımının ülkemizde birçok ülkeden daha hızlı geliştiğini anlatan Vural, Türkiye'nin 2012'deki raporlara göre sosyal medya kullanımında 5'inci sırada yer aldığını, facebook kullanımında ise dünyada ABD, İngiltere ve Endenozya'dan sonra 4. sırada olduğunu kaydetti.

- Dijital ortamda sosyalleşiyoruz

Sosyal medyanın hız, esneklik, demokratikleşme ve enformasyonun artışı gibi önemli ve kilit kavramlara katkısının olduğunu ifade eden Vural, "Ancak diğer yandan dijital kültür içerisinde dijital eğitim, dijital korsanlık, siber suçlar, siber güvenlik üzerinde çalışılması gereken konular olarak karşımıza çıkıyor "diye konuştu.

Yeni neslin dijital dünya üzerinden sosyalleştiğini, kendini ifade edebildiğini bu mecralardan artık geriye dönüş olmayacağını ifade eden Vural, şunları kaydetti:

"Dijital ortamda sosyalleşiyoruz. Bu kişiler arasındaki iletişim bizim bildiğimiz geleneksel dünyanın analog modlarının sosyalleşmesinden oldukça farklı. Ben bu mecralardan artık vazgeçilmeyeceğini biliyorum. Geri gidemeyiz. Bu mecraları kullanacağız. Ama bu mecralarda sosyalleşirken, yaşam pratikleri içerisinde eşimiz, dostumuz, arkadaşlarımızla bildiğimiz kişisel iletişimlerimizi korumakta fayda var diye düşünüyorum. Keşke her yeniliği gençlik olarak, toplum olarak hızlı bir şekilde benimseyebilsek ve bunları etik bir duruş içerisinde bireysel, ulusal ve kurumsal çıkarlarımız doğrultusunda etkin bir şekilde kullanabilsek."

Çalıştay, 31 Ekim Perşembe günü sona erecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile