'Türkiye, Organ Nakli Çeşitliliğinde Dünyadan İleride'

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dünyada nakledilip de Türkiye'de nakledilemeyen organ yok, hatta fazlası var. Türkiye, organ nakli çeşitliliğinde dünyadan ileride" dedi.


Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların kötü günlerinde biraz daha erdemli davranıp geleceği düşünüp faydalı işler yapması için Organ Bağışı Haftası'nda çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

Bu tür etkinliklerin bir haftaya sıkıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Özkan, "Canlıyken insanlar kendi vücutlarına kıyıyor ama çürüyecek, toprak olacak vücutlara çekingen davranılıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin organ naklinde iyi bir noktada olduğuna dikkati çeken Özkan, "Dünyada nakledilip de Türkiye'de nakledilemeyen organ yok, hatta fazlası var. Türkiye, organ nakli çeşitliliğinde dünyadan ileride. Dünyada çok saygın bir noktadayız. Artık insanlar Türkiye'den bahsederken 'Yüz nakli bile yapılan ülke" diye bahsediyor. Bu kadar çeşitli nakillerin yapılmasının tanıtıma da büyük faydası var" diye konuştu.

Prof. Dr. Özkan, özellikle Antalya'nın organ nakillerinde marka bir kent haline geldiğine işaret etti.

- Dünyanın kadavradan ilk rahim nakli

Ömer Özkan, dünyada ilk defa kadavradan rahim nakledilen Derya Sert'e yeniden embriyo transferi için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

Daha önceki denemelerden tecrübe edindiklerini anlatan Özkan, önemli merkezlerden danışmanlık hizmeti aldıklarını belirtti.

Transferi, tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra yapmayı planladıklarını kaydeden Özkan, şöyle devam etti:

"Çok güzel bulgulara ulaşıyoruz. Transfer için hazırlıklara başladık. En geç ocak ayında rahme embriyo transferini yapmayı planlıyoruz. Umarım yılbaşında güzel haberi tüm dünyaya veririz. Bu deneme-yanılma şeklinde yapılacak bir iş değil. Tüp bebek denemesi önemli bir çalışma. Mümkün olduğunda eksiksiz, kusursuz devam etmesini istiyoruz. Önemli olan hastaya sağlıklı, kusursuz bir bebek verebilmek."

Tüp bebek uygulamasının Türkiye'de başarılı bir şekilde yapıldığını dile getiren Özkan, şöyle konuştu:

"Tüp bebek denemesinde başarı oranı yüzde 35-40'ın üzerine çıkmıyor. Aslında güzel bir rakam ama çok da iyi bir rakam değil. 'Hastanın rahmiyle yumurtası ne zaman günü gününe denk gelecek, hangi günde verilirse iyi olacak, o yumurtayı boşuna harcamayalım' diye düşünüyoruz. Beraberce karar verip o transferi yapalım istiyoruz. Bu nedenle temkinli davranıyoruz."

- "Yemeğini artık kendi yiyebiliyor"

Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli yapılan Salih Üslün ile ilgili de bilgi veren Özkan, Üslün'e saç, kaş, göz kapakları, göz kanalları, alt üst çene ve dil tabanı naklettiklerini hatırlattı.

"Salih'i görünce inanayacaksınız" diyen Özkan, "Yüzü çok güzel oldu. Kendi yüzü olsa ancak bu kadar olabilirdi. Yemeğini artık kendi yiyebiliyor. Alt ve üst çenesi ile dişleri var. Dilini hareket ettirebiliyor. Nefes alma antrenmanlarına başladı" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile