'Üfleyip Püflemeyin' Önerisi

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, ağızdaki mikropların üfleyip püflemekle çevreye bulaştığını belirterek, vatandaşlara bu konuda dikkatli olmalarını önerdi.


Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız sindirim sisteminin dışa açık olduğunu, mikroorganizmalar barındırdığını, normal şartlarda hastalık oluşturmayan bu mikroorganizmaların, döngünün bozulması durumunda hastalığa yol açtığını söyledi.

Ağız boşluğunun en kompleks ve heterojen mikropların bulunduğu bölge olduğunu ifade eden Yakıncı, "Tükürükte hem mikroplar için besleyici maddeler bulunur hem de antibakteriyel etki gösteren maddeler bulunur. Tükürükte bulunan bu antibakteriyel maddelere rağmen besin atıkları ve epitel hücre parçaları, ağız boşluğunu mikroorganizmaların yerleşmesi için uygun ortam haline getirir. Bu da ağzın mikroplanmasına ve kirlenmesine neden olur" diye konuştu.

Yakıncı, ağız temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Ağzımız envai çeşit mikropları barındırıyor. Çok tehlikeli ve değişik mikropların bulunduğu bir yer" dedi.

Bu nedenle üfleyip püflemenin ağızdaki mikropların etrafa saçılmasına yol açtığına dikkati çeken Yakıncı, bir restoranda çatal, bıçak, kaşık konan ve temiz olduğunu gösteren poşetleri açmak için çalışanların poşetin içine üflediğine şahit olduğunu, bu davranışın ağızdaki mikropların poşetin içine girmesine neden olduğunu vurguladı.

-"Üflemek geleneksel bir alışkanlık"

Prof. Dr. Yakıncı, küçük yaşlarda insanlara üflememenin öğretilmesi gerektiğini ifade ederek, "Tıp Fakültesi 4. sınıfa gelen bir öğrenci, enjektörün ucuna üflüyor. Yani hiç kimsenin böyle bir uygulamayı kendisine göstermiş olması mümkün değildir ama bilinç altında geleneksel olarak böyle bir şey var. Üfleyince sanki temizleniyor gibi bir düşünce var" diye konuştu.

Bazı annelerin de çocuklarının yemeklerini soğutmak için üfleme davranışı gösterdiğini aktaran Yakıncı, bunun da yemeğe mikroorganizmaların geçmesine yol açtığını söyledi.

Üfleyip püflemenin mikroorganizmaların ağızdan çevreye saçılmasına yol açtığına dikkati çeken Yakıncı, "Bu durum enfeksiyonlara yol açabilir. Özellikle kalabalık ortamlarda hastalıkların yayılmasını ve geçişini tetikleyebilir. Bu nedenle çok fazla üfleyip püflememek gerekir" dedi.

Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, bazı annelerin de çocuklarının yere düşen emziklerini ağızlarına alarak temizlemeye çalıştıklarını, bunun son derece yanlış bir davranış olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu şekilde temizlediklerini zannedip sonra çocuklarına veriyorlar. Bu da benzer şekilde ağızdaki mikrobun çocuğa gitmesine neden oluyor. Özellikle bu davranış, çocukların diş çürümelerinde önemli bir etken. Çünkü diş çürümesine yol açan mikroplar, annenin ağzından çocuğun ağzına gidiyor ve çocukta diş çürüğü için bir bulaşık yolu oluyor. Ağzın ciddi mikropları taşıyan bir bölge olduğu bilinci toplumda yaygınlaşırsa bu davranışlar zaten kendiliğinden kalkacak."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile