'Yalıncak Karpuzu', Fındığın Tahtını Sallıyor

Sıcak bölgelerin vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan karpuz, yağışın bol olduğu Trabzon'da fındıkta istediği verimi alamayan üreticilerin yeni gözdesi oldu.


Kentte genellikle sahil kesiminde bulunan fındık ağaçlarının yaşlanması nedeniyle istedikleri verimi alamayan üreticiler, İl merkezine bağlı Yalıncak bölgesinde son 5 yılda arazilerindeki fındık ağaçlarını sökerek karpuz üretimine başladı.

Trabzon Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli tohum kullanılarak yapılan karpuz üretiminin 40 yıl önce sonlandırıldığını anlattı.

Üretimin yoğun olarak yapıldığı sahil bandında yer alan tarlaların, yapılaşmaya açılması gibi ekonomik nedenlerden dolayı zamanla yok olduğunu dile getiren Gülbay, "Buna bağlı olarak karpuz yetiştirilen diğer alanların da fındık tarımına yönelmiş olması nedeniyle yapılmakta olan karpuz üretimi son bulmuştur" diye konuştu.

Gülbay, son yıllarda bazı üreticilerin riskli de olsa karpuz üretimine başladığını ve başarılı sonuçlar aldığını belirterek, karpuz yetiştirmeye başlayan üreticilerin il müdürlüklerine müracaat ederek üretim hakkında teknik bilgi istediğini söyledi.

Hibrit tohum çeşitleri kullanılarak yapılan bu üretim şeklinin başarılı ve fındık tarımına göre daha kazançlı olduğunu gören bazı çiftçilerin karpuz yetiştiriciliğine yöneldiğine dikkati çeken Gülbay, "Böylece karpuz yetiştiriciliğinin daha karlı olduğunu gören çiftçilerin sayısı her geçen yıl artmaya başladı.

Üretim Yalıncak ve çevresindeki uygun alanlarda gittikçe yaygınlaşmaktadır" dedi.

Gülbay, çiftçi başına karpuz üretim alanının 1 ile 4 dekar arasında değiştiğini ve toplam alanın 100 dekar civarında olduğunu ifade ederek, 8 ila 15 kilogram arasında üretilen karpuzların aromasının çok iyi olduğunu kaydetti.

-"Fındığa göre çok iyi verim alıyoruz"

Yalıncak bölgesinde 5 yıldır eşiyle birlikte karpuz üretimi yapan Serap Selimoğlu da topraklarının bu ürün için çok elverişli olduğunu dile getirerek, fındığa oranla üretimin ve hasadın daha kolay olduğunu söyledi.

Karpuz fidanlarını kendilerinin yetiştirdiğini anlatan Selimoğlu, şöyle konuştu:

"Fındık ağaçlarımızın yaşlanmasından dolayı yeni bir arayışa girmiştik. Bu bölgede karpuz yetiştiriciliğinin geçmişte yapıldığını biliyorduk ve denemek istedik. Karpuzun ayrıca fındığa göre zor bir işlemi de bulunmuyor. Son 5 yıldır ürettiğimiz karpuzları fındığa göre kıyasladığımızda çok iyi bir verim aldığımızı gördük. Bu senede bine yakın fidan dikimi yaptık. Son aylarda etkili olan yağmur nedeniyle verimde bu yıl düşme olsa da çok şükür diyoruz."

Selimoğlu, ürettikleri karpuzları aracılar eşliğinde kilogramı 1 liradan satışa sunduklarını anlatarak, bazı kişilerin de tarlaya gelerek seçtikleri karpuzları satın alabildiklerini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile