Dr. Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, astımın, akciğerlerde bulunan hava yolu olan bronşların genetik ya da çevresel faktörler gibi çeşitli uyaranların etkisiyle daralması sonucu oluştuğunu söyledi.
Astım hastalığının modern toplumlarda yoğun olarak görüldüğünü vurgulayan Yalçın, alerjik şikayetler, sigara dumanı, hava kirliliği, meslekte karşılaşılan çevresel risk faktörlerin astım görülme olasılığını artırdığını belirtti.
Yalçın, astım görülme sıklığının her geçen gün arttığını, bunun nedeninin ise son dönemde fazla tüketilen rafineri gıdalar olduğunu savunarak, "Marketlerde satılan genetiği değiştirilmiş veya plastik içinde saklanan gıdalar ve içeceklerin çok sık tüketilmesi astım hastalığını artırıyor" diye konuştu.
-Antalya'da her 10 kişiden 1'i astım
Antalya'da diğer bölgelere göre 2 kat fazla astım hastası bulunduğuna dikkati çeken Yalçın, yapılan araştırmalara göre Türkiye genelinde astım görülme sıklığının yüzde 4, Antalya'da ise yüzde 8 olduğunu bildirdi.
Antalya'da her 10 kişiden 1'inin astım hastası olduğuna değinen Yalçın, bunun Antalya'nın diğer kentlere göre sosyo ekonomik düzeyin yüksel olması ve çocukların, çocukluk dönemlerinde hastalığa az yakalanmasından kaynaklandığını kaydetti.
Yalçın, Antalya'da bitkilerin üremek için kullandıkları hava polenlerinin diğer kentlere göre 4 kat daha fazla olduğunu bildirerek, "Yıl boyu polenizasyon devam ediyor, nem ve rüzgar hızı çok fazla, bu sebeple bahar ve yaz aylarında astım hastalığı şikayetleri de artış gösteriyor" diye konuştu.
-Denize girmek astıma iyi geliyor
Dr. Yalçın, astım hastalarında hava polenizasyonuna bağlı burunlarının içinde ödem oluştuğunu, bu ödemin giderek çoğaldığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Tuzlu su ödemi azalttığı gibi sinüslerin içini de temizliyor. Bu yüzden denize girmek astım hastalarına fayda sağlıyor ancak denizden çıktıktan sonra mutlaka başın kurulanması gerekir. Rüzgarlı havalarda polenizasyon arttığı için astımı olanlar bu havalarda denize girmemeli. Yeşil alanlarda, park ve bahçelerde çok bulunmamaları öneriyoruz."
Astım hastalığı başlangıcının sadece öksürük ve nefes darlığı olmadığına işaret eden Yalçın, burun tıkanıklığı, akıntı, arka arkaya 10-15 hapşırma, hafif nefes darlığı yaşayan vatandaşların bir an önce hekime başvurması gerektiğini ifade etti.
"Rafineri Gıdalar Astımı Artırıyor"
ANTALYA - Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alerji ve Klinik İmmünoloji Ünitesi Şefi Dr. Arzu Didem Yalçın, astım görülme sıklığının her geçen gün artığını belirterek, "Marketlerde satılan genetiği değiştirilmiş veya plastik içinde saklanan gıdalar ve içeceklerin çok sık tüketilmesi astım hastalığını artırıyor" dedi.