Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri
Rahim ağzı kanseri (Serviks), ilk aşamada belirti gösteren kanser türlerinden birisi değildir. Ancak özellikle ergenlik dönemi sonrasında kadınların kendini düzenli olarak kontrol etmesi rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi adına oldukça önemlidir. Vajinal kanamalar, vajende meydana gelen doluluk hissi, vajende hissedilen kitle, akıntı, ağrılı cinsel ilişki gibi belirtilerin görülmesi durumunda rahim ağzı kanserinden şüphe edilmelidir. Bunun yanı sıra alanında uzman doktorlar Rahim ağzı kanseri belirtileri konusunda çeşitli açıklamalar gerçekleştirmiştir. Uzman doktorların açıklamalarına göre rahim ağzı kanseri belirtileri aşağıdaki şekildedir.
• Bacak ağrısı,
• Vajinal kanama,
• Vajende doluluk ve ağrı,
• Kasık ağrısı,
• Vajenden idrar gelmesi,
• Kabızlık,
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Rahim ağzı kanseri (Serviks) risk faktörlerinde ilk sırada HPV enfeksiyonu gelmektedir. HPV virüsü, özellikle cinsel ilişki sonrasında rahim ağzında yer alan hücrelere yerleşir ve kadınların rahim ağzı kanseri ile karşı karşıya kalmasına neden olur. Bunun yanı sıra kişinin vajinal temizliğine dikkat etmemesi ve çok eşlilik rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasında sayılmaktadır.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Tanı Yöntemleri Nelerdir?
PAP Smear testi, rahim ağzı kanserinin tanısında kullanılan ilk yöntemdir. Vajinal sıvıdan bir fırça yardımı ile örnek alındıktan sonra patologlar tarafından örnek incelemesi gerçekleştirilir. Bu incelemede normal ve anormal olan hücre sınıflandırılması yapılır ve pozitif bulgu bulunması durumunda biyopsi ve kolposkopi uygulaması yapılır.
Biyopsi uygulaması sonrasında Serviks kanseri tespit edilirse tedavi seçeneğinin belirlenebilmesi adına kanser boyutunun tespit edilmesi gerekir. Tümör boyutu ve yayılım seviyesi bu aşamada oldukça önemlidir. Her adım tamamlandıktan sonra PET/CT- MR uygulamaları gerçekleştirilebilir. Peki, Serviks kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?
Serviks Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Rahim ağzı kanseri tedavisi genellikle cerrahi tedaviler ile gerçekleştirilmektedir. Cerrahinin hangi boyutta olacağı; hastanın yaşı, kanserin yayılımı, tümörün büyüklüğünün belirlenmesinin ardından netlik kazanır. İhtiyaç olması durumunda pelvik ve paraaortil lenf bezlerinin alınması, radyoterapi, kemo-terapi uygulamalarından yararlanılabilir. Ancak bu aşamada sağlık kuruluşlarına başvurma zamanı ve alanında uzman doktorların kontrolü son derece önemlidir. Vajinal problemler yaşayan kadınlar zaman kaybetmeden doktor kontrolüne gitmeli ve rahim ağzı kanseri kontrolü gerçekleştirmelidir.
Rahim ağzı belirtileri ve daha fazlası alanında uzman doktorlar tarafından bu şekilde cevaplandırılmıştır.