Rahim Ağzı Kanseri İçin Farkındalık Çalışmaları

Van İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi, ocak ayının "Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Bilinçlendirme Ayı" olması sebebiyle çalışma başlattı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Aysel Ovalıoğlu, toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındanlık oluşturmak amacıyla "Serviks (rahim ağzı) kanseri farkındanlık ayı" olarak belirlenen ocak ayı için çalışmalar başlatıldığı bildirildi.

Van'da Dabbaoğlu ve FeqiyeTeyran Parklarında vatandaşları serviks (rahim ağzı) kanseri bilgilendirmek ve bilinçlendirme amaçlı stantlar açıldığı aktarılan açıklamada şöyle denildi:

"Rahim ağzı kanseri sık görülen bir kanser türü olup, erken evrede tespit edildiği zaman tedavi edilebilmektedir. Dünya’da 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür. Meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Türkiye'de ise en sık görülen 8. kanser türüdür.

Rahim ağzı hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayıp 10-15 yıl içinde ilerleyerek kansere dönüşür. Tarama testleriyle kansere dönüşmeden bu değişiklikleri saptamak mümkündür. Bu nedenle “Rahim Ağzı Kanseri” önlenebilir bir hastalıktır.Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir HPV DNA ve smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmalarını öneririz.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, iyileşmenin ve kaliteli yaşam sürmenin erken teşhis ile mümkün olduğunu hatırlatır, halkımızı kanser taramalarını yaptırmaya KETEM’e davet ediyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile