Gebeliğin 14’üncü haftasının ardından anne rahminin bebeği koruyamaması ve düşük yaşanmasının rahim ağzı yetmezliği olarak tanımlandığını kaydeden Op. Dr. Aslı Alay, "Ultrasonografi ile rahim ağzı uzunluğunun ölçülmesi rahim ağzı yetmezliği için kesin tanı koyamamaktadır. Rahim ağzı uzunluğunun kısalması sıklıkla erken doğum ile ilişkilendirilir. Rahim ağzı yetmezliği nedeni bilemediğimiz bir patolojidir. Ancak rahim ağzına gebelik öncesinden de yapılan cerrahi müdahaleler, travmatik kürtaj ve doğumlar, anotomik yapıdaki anomaliler rahim ağzı yetmezliği nedeni olabilir. Ancak bu müdahaleleri geçiren her kadına serklaj olarak isimlendirilen rahim ağzını büzücü operasyon yapılması mutlak değildir" diye konuştu.
Rahim ağzı yetmezliğine tanı koymanın oldukça zor olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op. Dr. Aslı Alay, şu bilgileri verdi:
"14’üncü haftadan sonra, 24’üncü haftadan önce kanama, su gelişi, enfeksiyon bulguları olmadan ağrısız olarak rahim ağzının açılması ile tanı konulur. Ancak tanı konulmadan önce mutlaka su gelişi ve kanama bulgularının olmadığı konusunda detaylı muayene yapılmalıdır. Rahim ağzının kısalması durumunda da rahim ağzı yetmezliği kesin tanısı konulamaz, bu bulgu özelikle erken doğum belirtisidir."
TEDAVİ
Rahim ağzı yetmezliği için birçok yöntemin değerlendirildiğini dile getiren Op. Dr. Alay, "Erken doğum ve tekrarlayan düşüğü olan kadınlara gebelik tespit edilir edilmez yatak istirahti, hareket kısıtlılığı, iş yasağı, ilişki yasağı uygulanmıştır. Ancak çalışma sonuçları aktivite kısıtlamanın rahim ağzı yetmezliği olan kadınlarda etkili olmadığını göstermiştir.
Cerrahi yöntemler serklaj başlığı altında değişik metodlar uygulanılarak yapılmıştır. Serklaj genelikle vajinal olarak yapılan bir operasyondur" dedi.
KİMLERE SERKLAJ YAPILIR?
"Hastanın geçmişinde kanama ve su gelişi olmadan 14’üncü hafta sonrasında ağrısız bir şekilde rahim ağzının açılması ve gebelik kaybı yaşandığını anlatır. Bu şekilde gebelik kaybı olan kadınlara gebeliğin 13-14’üncü haftasında önlem amaçlı serklaj operasyonu yapılır" diyen Op. Dr. Alay, "14’üncü hafta sonrasında rahim ağzının ağrısız olarak açılması acil serklaj olarak isimlendirilir. Yararı konusunda ek çalışmalara ihtiyaç vardır. Erken doğum öyküsü olan bir kadında gebeliğin 24’üncü hafta öncesinde rahim ağzının kısaldığı durumlarda serklaj önerilebilir. Serklaj, ikiz gebelikte rahim ağzının kısalması durumunda önerilmez. Öyküsünde 14’üncü hafta sonrasında gebelik kaybı olan kadınlara yaklaşımda bu kadınlar özellikle 12’inci haftadan başlayarak yakın takip edilmeli, seri ultrason kontrollerinden geçmelidir. Şüpheli durumlarda operasyon açısından değerlendirilmelidir.
Serklaj bir cerrahi müdehale olup, işlemin getireceği birtakım riskler vardır. Bunlar arasında enfeksiyon, kanama , su gelişi sayılabilir. Bu komplikasyonlar gözönüne alınarak hastanın ayrıntılı öyküsüi jinekolojik muayenesi ve ultrasonografisi yapılıp sadece tıbbi olarak operasyon gerekli olan kadınlara serklaj yapılmalıdır" ifadelerini kaydetti.
Rahim Ağzı Yetmezliğine Dikkat
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op. Dr. Aslı Alay, rahim ağzı yetmezliğine dikkat çekti.