Rahim Nakliyle Dogan 'Ömer Ve Özlenen' Bebekler Ilk Kez Bir Arada Görüntülendi

Rahim Nakliyle Dogan 'Ömer Ve Özlenen' Bebekler Ilk Kez Bir Arada Görüntülendi

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Türkiye’nin ikinci rahim nakli yapilan 32 yasindaki Havva Erdem bebegiyle birlikte taburcu edildi. Toplantida dünyanin ilk kadavradan rahim nakli yapilan Derya Sert ile bebegi Ömer Özkan ile Havva Erdem’in bebegi "Özlenen" ilk kez bir arada görüntülendi. Nakilleri gerçeklestiren Ömer Özkan ve Özlenen Özkan isimleri verilen bebekleri kucaklarina alip sevdi.

Erdem’in taburcu edilmesi dolayisiyla Akdeniz Üniversitesinde basin toplantisi düzenlendi.

Toplantiya, Havva Erdem ile Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Prof.Dr. Tuncer Karpuzoglu Organ Nakli Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, AÜ Bashekimi Prof.Dr. Yldiray Çete,Rektör Yardimcilari Prof.Dr. Gülbin Arici, Prof.Dr. Murat Turhan, Kadin Hastaliklari ve Dogum Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Inanç Mendilcioglu,dünyanin ilk kadavradan rahim nakli yapilan Derya Sert esi Mustafa Sert ile 2 yasindaki çocuklari “Ömer Özkan” bebekte katildi.

Rektör Özlenen Özkan, AÜ’nün organ ve doku naklinde Türkiye’nin dünya markasi haline geldiginin altini çizdi.

Bunun en güzel örneklerinden birinin rahim naklinin ardindan dünyaya gelen 2 bebekle yasadiklarini ifade Özkan, “Ilk rahim naklimizin birincisi Derya Sert ve bebegi, ikincisi 14 ayda basariya ulastigimiz Havva Erdem ve bebegidir. Bunlar hem Türkiye’nin hem Akdeniz Üniversitesi’nin gururudur. Bu nakiller çok özeldir. Türkiye’nin ilk yüz naklini yaptik ama rahim nakli biraz daha özeldir. Dünyanin ilk rahim nakliydi, dünyada Türk tibbinin geldigi noktayi gösteriyordu. Hiçbir sekilde anne olmayacak insanlara anne olma umudu veren ameliyatti. Tamamen Nobel’e aday güzel bir ameliyatti. Ekibimizle bu ilkleri yaptik. Dünyanin en kaliteli en iyi en tecrübeli kompozit doku nakli merkeziyiz” dedi.

"Özkan’dan mevzuat müjdesi"

Toplantida müjdeli bir haberi daha paylasan Özkan, “Bir çok kadin bu haberi bekliyor. Hafta sonu Saglik Bakanligi ekipleriyle beraberdik, en yakin zamanda rahim nakli mevzuati gündeme girecek. Saglik Bakanligimiza bize destek oldugu içim tesekkür ediyoruz. Her ülkeyi güçlü kilan bilimdeki basarisidir. Suanda bu basari tartisilmaz” diye konustu.

"Dünyanin basarili nakilleri oldu"

Prof.Dr. Ömer Özkan, 11 yil önce Derya’nin ameliyatini yaptiklarinda dünyanin ilk basarili rahim naklini yaptiklarini hatirlatti.

Bu durumun basarili olmasi için annenin kucagina saglikli bir bebek almasi gerektigini kaydeden Özkan, “ Cerrahi olarak dünyanin ilk basarili rahim nakliydi ama artik dünyanin tamamen basarili ilk rahim nakli oldu Derya. Derya, dünyanin basarili ilk rahim nakliyle çocugunu kucagina aldi. Iki yili askin süredir saglikli sekilde devam ediyor. Derya Sert ve bebegi rutin kontrollerine geldiginde bebeginde üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdi ve 3-4 gün buradaydi. Ve bugün taburcu oluyordu. Tesadüf oldu. Havva Erdem’de Türkiye’nin ikinci rahim nakliydi. Her iki aileyi de taburcu etmenin gurunu yasiyoruz. Daha iyilerini yapma gayreti içinde olacagiz. Bunlar bir ekip isiydi” dedi.

"Mevzuat geliyor"

Mevzuat olmadigindan dolayi sikintilar oldugunu belirten Özkan, ”Saglik Bakanligi’ndan güzel bir söz aldik. Mevzuat çalismalari hizla devam ediyor. Bizim 20 bine yakin böbrek nakli hastasi nakil bekliyor. Bu oldugu zaman basvuru sayisini onu geçecek. Bizim tek basimiza yapmamiz mümkün degil. Bakanlik gerekli düzenlemeyi yapacaklar. Yakin zamanda bu nakiller baslayacak" ifadelerine yer verdi.

"Heyecanlandik"

Prof.Dr. Inanç Mendilcioglu, ilk rahim naklinde çok heyecanlandigini ifade ederek, “Birebir yasadigimiz çok önemli bir sorundu. Bu operasyon çok önemli bir çigir açti. Sonrasinda gelen takipler gebelik dogumlar hem önemli bir basaridir. Buradaki deneyimleri literatüre aktarma imkani da bulduk” dedi.

"3 kisi ayriliyoruz"

Havva Erdem ise, çok mutlu oldugunu ve duygularini tarif edemedigini belirterek, “Çok sükür iki kisi ile basladik bu sürece, bugün 3 kisi olarak ayrilacagiz. Tarif edemem duygularimi. Ömer ve Özlene Özkan hocalarima tesekkür ederiz. Bebegimizin ismi “Özlenen” oldu. Insallah sizler gibi basarili hayirli isler yaban bir birey olur” açiklamasini yapti.

"Çok mutluyuz"

Bebegiyle toplantiya katilan Derya Sert ise yeni hayatlarinda her seyin yolunda gittigini ve çok mutlu olduklarini ifade etti.

Havva Erdem’e Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Ömer Özkan’in basinda oldugu ekip tarafindan 27 Temmuz 2021’de kadavradan alinan rahim nakledilmisti.

Konusmalarin ardindan Ömer Özkan ve Özlenen Özkan, aileler tarafindan isimleri verilen bebekleri kucaklarina alip sevdi, objektifelere poz verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile