Rahman: Tacikistan Bölgedeki Su Kaynakları Üzerinde Tekel Değil

Rahman: Tacikistan Bölgedeki Su Kaynakları Üzerinde Tekel Değil

Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, ülkesinin Orta Asya bölgesindeki su kaynaklarının üzerinden tekel olmadığını söyledi.

Tacik lider, su kaynaklarını bölgedeki diğer ülkeler ile birlikte verimli bir şekilde kullanma taraftarı olduklarını ifade etti.

Tacikistan Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Rahman, Mısır’ın Al Messa gazetesine verdiği mülakatta, Orta Asya’nın su kaynaklarının yüzde 60’ına sahip olduklarını belirterek, su kaynaklarını tekel olarak kullanmak istemediklerini vurguladı. Rahman su kaynaklarını bölge ülkeleriyle ortaklaşa istifade etmek istediklerini belirtti.

Rahman’a göre, Orta Asya’daki önemli nehirlerin yukarı kesiminde bulunan Tacikistan ile Kırgızistan ,su kaynakları bakımında, aşağı kesiminde bulunan Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan ise petrol ve doğalgaz bakımından zengin. Tacik lider, ülkesindeki enerji güvenliği açısından hidroelektrik santrallerin son derece önemli olduğunu belirtti.

Rahman, “Biz komşularımızdan Tacikistan’ın düştüğü durumu anlamalarını istiyoruz. Petrol ve doğalgaz bakımından zengin değiliz. Kış döneminde elektrik sıkıntısı yaşıyoruz” dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile