Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın en prestijli sinema etkinliklerinden Cannes Film Festivali'nin organizasyonunda pek çok özellik ve rakam ön plana çıkıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yarısının vergilerden ve sponsorlardan sağlandığı festivalin bütçesi yaklaşık 20 milyon avro. Ancak bu bütçe kendisini neredeyse 4'e katlayarak Cannes ve çevresine 72 milyon avroluk gelir getiriyor.
Söz konusu gelirin ise temel kaynağı festival zamanı şehre akın eden turistler. Resmi rakamlara göre, geçen yıl festival döneminde Cannes'ın bulunduğu Provence-Alpes Cote d'Azur bölgesinde kalan 84 bin 400 ziyaretçi toplamda 65,3 milyon avro para harcadı.
Konaklamanın zirveye ulaştığı festival döneminde oteller, 2 haftada yıllık gelirlerinin yüzde 15'ni kazanıyor. Cannes'ın normalde 70 bin olan nüfusu bu dönemde 3'e katlanarak 200 bine kadar ulaşıyor.
- 4 bin 500 gazeteci 36 bin sinemacı
Festival jürisi bu yıl Altın Palmiye için yarışacak 19 filmi belirlemek için toplamda bin 854 film izledi.
Dünyanın dört bir yanından basının ve sinemaseverlerin akın ettiği festivale bu yıl 4 bin 500 gazeteci ve 36 bin sinemacı akredite oldu.
Paris'te 7 Ocak'ta Charlie Hebdo dergisine yapılan ve sonrasındaki iki gün de devam eden saldırıların ardından ülke çapında arttırılan güvenlik önlemleri Cannes'da da yoğun şekilde uygulanıyor. Festival bölgesinde 800 polis görev yapıyor.
- Kırmızı halı günde 3 kez değişiyor
Cannes Film Festivali denilince ilk akla gelenlerden kırmızı halı 60 metre uzunluğunda. Her film gösterimi öncesi özel bir merasimle serilen halı, yıldızların kıyafetlerinin kirlenmemesi için günde 3 kez değiştiriliyor.
Kırmızı halıda basın ordusuna poz veren yıldızlar ana salona ulaşmak için 24 basamak merdiven çıkıyor.
- Altın Palmiye dünyanın diğer ucundan geliyor
Festivalin kapanışında kazanan filme verilecek Altın Palmiye ödülü ise Cannes'dan çok uzakta üretiliyor.
İlk kez 1955 yılında verilen ve 20 bin avro değere sahip olan 18 karatlık Altın Palmiye, dünyaca ünlü lüks bir mücevher markası tarafından ücretsiz olarak üretiliyor.
Firma, geçen yıl Altın Palmiye'yi Şili'nin Atakama çölündeki altınları kullanarak Şilili mücevher sanatçılarına ürettirmişti.
Altın Palmiye'nin üretimi için bu yıl ise Bolivya'daki altın rezervleri kullanıldı. Yaklaşık 1 kilogram ağırlığındaki 19 yapraklı Altın Palmiye'nin üretimi 40 saatte tamamlanıyor.
Bugüne kadarki festivallerde ABD filmleri Altın Palmiye'yi 13 kez alarak en çok kazanan ülke filmleri oldu. Ev sahibi Fransa 6 Altın Palmiye ile 2., İtalya ise 5 Altın Palmiye ile 3. sırada yer alıyor.
Türkiye ise 1982 yılında, Yılmaz Güney'in Yol filmiyle ve geçen yıl Nuri Bilge Ceylan'ın Kış Uykusu filmiyle 2 kez Altın Palmiye kazandı.
Rakamlarla 68. Cannes Film Festivali
Bu yıl 68'incisi düzenlenen ve bütçesi yaklaşık 20 milyon avro olan Cannes Film Festivali, Cannes ve çevresine bütçesinin üç katından fazla gelir sağlıyor.