Rakoczi Müzesi’ne Macarlar Akını

Rakoczi Müzesi’ne Macarlar Akını

Macaristan’ın milli kahramanı Prens II.

Ferenc Rakoczi’nin Tekirdağ’da son 15 yılını geçirdiği ev olan ve daha sonra müzeye çevrilen 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden Rakoczi Müzesi’ne Macar ziyaretçiler akın etti

Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa'da bulunan 1932 yılından sonra Rakoczi Müzesi olarak hizmet veren Macaristan Prensi II. Ferenc Rakoczi’nin yaşadığı eve sahip çıkmak isteyen Macarlar, müzeye büyük ilgi gösterdi. Macar Prensi II. Ferenc Rakoczi’nin hatıralarının, kullandığı eşyalar ile birlikte kendi yaptığı eşyaların sergilendiği müzeyi 2014 yılı Ekim ayına kadar iki bin 500 kişi ziyaret ederken, ziyaretçilerin yüzde 80’ninin Macar olduğu belirtildi.

Bu yıl müzeye yoğun bir ziyaretçi akını olduğunu belirten Müze Yetkilisi Ali Kabul, yıl sonuna kadar sayının daha da artacağını kaydetti.

RAKOCZİ'NİN YAPTIĞI OYMA KOLTUĞA ZİYARETÇİLER YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR
Rakoczi'nin kendi elleriyle yaptığı oyma koltuğa ziyaretçilerin ilgisinin yoğun olduğunu ifade eden Ali Kabul, "İçinde bulunduğumuz bina Rakoczi Müzesi diye bilinen Tekirdağ'ın en özel ve seçkin yerlerinden birisidir. 18.yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin Tekirdağ’da belki de Türkiye’deki çok az kalmış örneklerinden bir tanesidir. Müzede bulunan bazı eşyalar burada bulunmuş Rakoczi'ye ait eşyaların kopyasıdır. Burada ziyaretçiler için üç eşyadan bahsedebiliriz. Birincisi müzenin alt katında girişten salona geçtiğiniz zaman solda alaturka yekpara mermerden oyma alaturka Türk tuvaleti vardır, bu orijinaldir. Mutfakta bulunan bileziği ve çıkrık takımı da orijinaldir. Üçüncü eşya üçüncü katta bulunan oyma koltuk da Rakoczi'nin kendisi kendi eliyle yaptığı koltuktur" diye konuştu.

"SON 10 YILIN EN ÇOK ZİYARETÇİSİ GELDİ"
Kabul, son 10 yılın en çok ziyaretçisini aldıklarını belirterek, "Bu yıl şuana kadar kesilen bilet sayımız iki bin 400 ama bunun yüzde 15’i kadar da okul öğrencileri, belediyeler, resmi kurumlardan gelenlerden oluşuyor. Ziyaretler umarım üç bin 500 civarını bulur. Son 10 yılın en yoğun ziyaretçisini aldığımız yıl oldu. Ziyaretçilerimizin yüzde 80’i Macarlar'dır. Diğer ziyaretçilerimizi ise şehir içinden kurumlardan gelenler ve şehrimize misafir olarak Bulgaristan, Romanya, Yunanistan gibi komşu ülkelerden gelenlerden oluşturuyor"dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile