Ramazan Ayında Beslenmeye Dikkat

Ramazan ayındaki beslenme düzeninin her zamankinden büyük farklılık göstermemesi gerektiğini söyleyen Yetkin Şifalı Bitkiler ve Baharat Dünyası işletme sahibi Ercan Yetkin, yağlı gıdalar ve ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğini belirtti.

Vatandaşları Ramazan ayında beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyaran Yetkin, “11 ayın sultanı Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri sıvı ihtiyacı ve bunun karşılanmasıdır. Öncelikli olarak gün içinde su ihtiyacımızı artıracak çok tatlı ve çok tuzlu yiyeceklerin özellikle gecenin ilerleyen vakitlerinde ve sahurda tüketilmemesi gerekiyor. Ayrıca ara öğünlerde ve sahurda su içeriği yüksek meyvelere yer verilmesi uzun yaz günlerinde susuzluğumuza bir parça çare olabilir. Ağır yenilen iftar yemekleri ve sahurun üstüne hemen uyumamız nedeniyle ramazan ayında mide ve sindirim sistemini oluşturan diğer organlarımızda görülen rahatsızlıklar oldukça artmaktadır. Özellikle aşırı yağlı yemekler, hamur işleri ve midemizi yoran yiyecekler nedeniyle mide spazmlarından ülser ve mide kanamalarına kadar birçok rahatsızlıkla karşı karşıya kalabiliriz. Ramazan ayında tutulan orucun dengeli ve düzgün beslenme durumunda sağlığımıza iyi gelebileceği unutulmamalıdır. Bu gıdalar çabuk susamamıza sebep olur. Halkımızın meyve sebze tüketimi tok tutmaz çabuk acıkırım kanısı ile meyve ve sebze az tüketiliyor. Vücut için gerekli olan enerji için vitamin, mineral ve proteinler meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır. Oruç tutanlar iftar ve sahur arasını çok iyi değerlendirmelidirler. Bu süre zarfında öğün sayıları mümkün olduğu kadar arttırılmalıdır. Birden bire yemeklere yüklenmek vücut sağlığı açısından doğru değildir. Mideyi aniden yormak birçok rahatsızlıkları beraberinde getirir. İftar yemekleri kolay bir hazım için azar azar, iyi çiğnenerek ve sık aralıklarla yenmelidir. Çok tuz, yağ, tatlıdan kaçınılmalıdır" dedi.

Hamilelerin oruç tutmaları hususunda hekimlerinden yardım almaları gerektiğini belirten Yetkin, "Şeker hastaları oruç tutacaklarsa beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Kalp ve tansiyon hastası olan hastaların tedavilerini aksatacaksa oruç tutmamaları daha doğru olur. Bunama hastalığına yakalanan hastalar da oruç tutmamalıdır. Şiddetli ishal veya aktif mide ülseri olan hastalar da oruç tutma hususunda dikkat etmek zorundadır. Aşırı zayıf ve vücut direnci düşük olan hastalar oruca niyet etmeden önce mutlaka hekimlerine müracaat etmelidir. Özellikle belirli saatlerde düzenli ilaç alması gereken hastaların sağlığına zarar verecek şekilde oruç tutması doğru değildir. Sara hastaları nöbetleri engellenemiyorsa oruç tutmamalıdır. İftarın ardından içilecek çay ve kahvenin su kaybını artırıcı etkisi de olur, besinlerin vitamin ve mineral oranını düşürür” diye konuştu

Siyah çay ve kahve yerine bitki çaylarının tüketilmesini tavsiye eden Yetkin, yeşil çay, kudret narı, yulaf, keten tohumu, keçi boynuzu, meyan kökü, kantaron çayı, melisa, anason çayı, kimyon çayı, rezene çayını önerdi. Yetkin, "İçecek sonrasında çerez olarak ceviz içi, badem, fıstık, fındık tüketilebilir. Bitkisel çayların yanında da kek ve kurabiye gibi besinler yerine diyet bisküviler ve sütlü tatlılar tercih edilebilir. İftardan 1-2 saat sonra hafif ara öğün tüketilebilir. Bu ara öğünde ise süt, yoğurt, meyve yada meyve suları, meyvelerden karpuz, kavun, armut ve diyet bisküvi gibi besinler tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile