Ramazan Ayinin Vazgeçilmez Lezzeti Açiklamasi Kilis Katmeri

Ramazan Ayinin Vazgeçilmez Lezzeti Açiklamasi Kilis Katmeri

Kilis’te tatlilarin imparatoru olarak bilinen ve yaklasik 150 yildir tüketilen Kilis katmeri, on bir ayin sultani olan Ramazan ayinin da vazgeçilmez tatlilari arasinda yer aliyor.

Kilis katmeri Ramazan ayinin en çok tüketilen tatlilar arasinda yer aliyor. Tescilli Kilis katmeri, ince hamur, tereyagi, pudra sekeri, tarçin, bol kaymak ve Antep fistigi ile bulusturuyor. Hafif tatli çesidinin arasinda yer alan Kilis katmerinin porsiyon fiyati 80 TL’den satisa sunuluyor.

‘‘Bu lezzeti hiçbir yerde göremiyorum’’

50 yildir Gaziantep’te yasadigini ve Kilis yöresel lezzetlerini çok özledigini söyleyen Yusuf Kartoglan, ‘‘Memleketim Kilis ama ticaretle ugrastigim için 50 yildir Gaziantep’te yasiyorum. Sadece katmer yemek için her ay en az üç defa Kilis’e geliyorum. Bu lezzeti Gaziantep dahil hiçbir yerde bulamadim’’ dedi.



‘‘Damak çatlatan lezzet yaklasik 150 yildir tüketiliyor’’

Tatlilarin imparatoru olarak bilinen tescilli Kilis katmerinin en az bir asirdir tatli gelenegini devam ettirdiklerini ve talebinde çok oldugunu söyleyen Baklava Ustasi Ilhan Kilimci, ‘‘Kilis’in en az bir asirdir damak çatlatan lezzeti olan Kilis katmerinde ince hamur içerisinde kaymak, koyularak sade yagda kizartma isleminden sonra üstüne pudra sekeri ve fistik süslemelerinden sonra sunuma hazir sekilde sofralari tatlandirir. Damak çatlatan lezzet yaklasik 150 yildir tüketiliyor. Bu lezzeti bizlere ulastiran ustalarimiz ise çekirdekten yetisme ve çocukluk döneminden itibaren bu sektörle ilgilenen kisilerle evde hamur açmasini ögrenerek lezzeti bizlerle bulusturuyor’’ seklinde konustu.

ifadelerine yer verdi.

‘‘Çalisacak çirak yok biz de kendi çocuklarimiza ögretiyoruz’’

Tatli sektöründe çalisacak çirak olmadigini ve ilerleyen zamanda yetismis eleman konusunda sikinti çekeceklerini dile getiren Kilimci, ‘‘Ustalarin katmer için açtigi hamur kesinlikle marifet isteyen bir istir. Bu isleri kimseye ögretemiyoruz çünkü çirak bulamiyoruz. Günümüzdeki ustalar çocukken ögrendi ve çirak olmadigi için kendi çocuklarimiza ögretiyoruz. En büyük mirasimiz ise dogruluk ve dürüstlüktür. Hem ustalik hem de dogrulukla beraber Ahilik ortaminda yetisen evlatlarimiz memleketimizin bu essiz lezzetlerini vatandaslarimiza sunmaya devam edecektir’’ ifadelerini kullandi.

‘‘Ramazan ayinda tatli satislari iki katina çikti’’

On bir ayin sultani ola Ramazan ayinda tatli satislarinin iki katina çiktigini söyleyen Kilimci, ‘‘Ramazan ayinda çok fazla tüketilen katmer civar illerden Kilis’e gelerek vatandaslarin bu lezzetlerden tatmasindan dolayi çok fazla tüketiliyor. Kilis katmeri ile Gaziantep katmeri arasinda çok fazla fark var. Biz arasinda kaymak ve tereyaginda kizartirken diger katmer ise firinda pisiyor. Bu lezzeti sadece 80 TL ile tadabilirsiniz’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile