Ramazan Bayramında Beslenme Uyarısı

ǖzel Sani KonukoğŸlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı A. Ceren Akmurat, Ramazan ayındaki beslenme alışŸkanlıklarının bayramda aniden değŸişŸmesiyle birlikte fazla yemek yeme ve aşŸırı tatlı tüketmenin sağŸlık sorunlarına neden olabileceğŸini belirtti.

Akmurat, yaptığŸı yazılı açıklamada, Ramazan boyunca oruç tutma nedeniyle günlük öğŸün sayısı azaltıldığŸı ve beslenme alışŸkanlıklarında değŸişŸiklikler meydana geldiğŸi için bayramda normal yeme düzenine geçişŸte psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğŸilimi ortaya çıktığŸını bildirdi.
Bayramda birdenbire aşŸırı yemek yeme, şŸeker, çikolata, ağŸır hamur işŸleri ve diğŸer tatlıları aşŸırı tüketmenin mide ve bağŸırsak sisteminde çeşŸitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açtığŸına işŸaret eden Akmurat, hazımsızlık, mide yanması, gaz, kusma ishal, kabızlık, mide-bağŸırsak hastalıkları, reflü gibi şŸikayetlerin ortaya çıktığŸını anlattı.
"Bu problemleri önlemek için sağŸlıklı beslenme ilkelerine uyulması gerekir. Az az ve sık beslenilmelidir" diyen Akmurat, şŸöyle devam etti:
"Kültürel yapımızda misafir ağŸırlamak, yiyip-içirmekle aynı anlama gelir. GittiğŸimiz her yerde ısrarlarla karşŸılaşŸmak kaçınılmaz olabilir. O nedenle gideceğŸiniz yerleri sıraya koyup nerede hangi ikramı tüketeceğŸinize karar vermek daha rahat bir bayram geçirmeze yardımcı olabilir. İkram edilen her şŸeyi bitirmek yerine tadına bakmak çok daha doğŸru bir yaklaşŸım olacaktır. Toplum olarak en kötü alışŸkanlıklardan biri olan ısrarcı tutum bir kenara bırakılmalıdır. Hatta sağŸlık sorunu olduğŸu bilinenlere meyve, bitki çayları gibi daha sağŸlıklı seçimler sunulabilir."
Ramazan boyunca bir ay dinlenmeye çekilen midenin birden yorulmaması için güne hafif bir kahvaltı ile başŸlanması gerektiğŸini belirten Akmurat, "Bayram sabahı mutlaka güzel bir sabah kahvaltısı yapılmalı ve kahvaltıda salam, sosis, sucuk gibi kolesterol ve tuz oranı yüksek işŸlenmişŸ et ürünleri yerine daha sağŸlıklı olan yağŸsız peynir, zeytin, bal, yumurta, esmer ekmek, yarım yağŸlı süt, şŸekersiz yeşŸil çay ya da bitki çayları gibi besinler tercih etmelidir" dedi.

Akmurat, öğŸle yemeğŸinde ızgara veya fırında et yemekleri, salata, çorba, esmeri ekmek, yoğŸurt; ikindi vakti hafif bir ara öğŸün, ağŸır olmayan bir akşŸam yemeğŸi etli sebze yemekleri, salata, yoğŸurt seçilebileceğŸini ve 2,5-3 saat sonra yine meyveden oluşŸan bir öğŸünün bayramda da sağŸlıklı bir beslenme biçimi olacağŸını anımsattı.
BağŸırsak hareketlerinizi düzenlemek için öğŸünlerde salataya, sebze ve meyveye yer vermek bunların yanında su içmeye ihmal etmemek gerektiğŸinin altını çizen Akmurat, su ihtiyacının çay ya da benzeri sıvılarla karşŸılanmaması gerektiğŸi uyarısında bulundu.
"Bayramı tatil fırsatı olarak görüp bir yerlere kaçıyorsanız da tükettiklerinizin çok ağŸır olmamasına özen gösteriniz. YağŸ oranı yüksek besinler tüketmeyiniz" diyen Akmurat, şŸunları kaydetti: :
"Açık büfe tarzı tüketim yapılan bir yerde kalıyorsanız tabağŸınızı gördüğŸünüz her şŸeyle doldurup tüketmeye kalkmayınız. Dikkat etmek istediğŸinizde sağŸlıklı seçimler yapabildiğŸinizi göreceksiniz. Tatilin tadı sadece yemekle çıkmaz. Daha çok kültürel turları tercih ederseniz hem hareket edersiniz, hem de kültürel zenginliğŸinizi artırırsınız."
Bayramın vazgeçilmezlerinden olan tatlılarla ilgili uyarılarda bulunan Akmurat, "Hamur tatlıları maalesef kalori düzeyi yüksek olan besinlerdir. O nedenle tüketimlerine dikkat etmek gerekir. Fazla yediğŸinizde hem mideyi yoracak hem de yakamadığŸınız enerji kilo alım riskini beraberinde size taşŸıyacaktır" diyerek sözlerini şŸöyle bitirdi:
"Bayramda çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşŸırı yeme eğŸiliminden uzak kalıp hem kalorisi yüksek hem de kan şŸekerini hızlı yükselten besinlerden mümkün olduğŸunca uzak durulmalıdır. ǖzellikle hamurlu ve şŸerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Kalp, yüksek tansiyon hastaları ve diğŸer kronik hastalığŸı olan kişŸiler de beslenme programlarına dikkat etmeli ve bayramı 'kaçamak' olarak değŸerlendirmemelidir."
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile