Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat

Samsun Halk SağŸlığŸı Müdürü Ertan Uzun, "Ramazanın hemen ardından gelen bayram beraberinde öğŸün sayısının artışŸını ve ramazan boyunca özlemi çekilen besinlerin aşŸırı miktarda ve hızlı tüketilmesiyle mide ve bağŸırsak problemleri başŸta olmak üzere çeşŸitli sağŸlık problemlerini beraberinde getirmektedir" dedi.

Uzun, yaptığŸı açıklamada, Ramazan ayında tüm gün aç kalan bedenilerin bir takım fonksiyonların zayıfladığŸını söyledi.
ǖğŸün sayısının azalması ile oluşŸan uzun süreli açlıklar ve fiziksel aktivitenin azalması, metabolizmadaki yavaşŸlamalara ve beslenme düzenindeki birtakım değŸişŸikliklere sebep olduğŸunu belirten Uzun, "Ramazanın hemen ardından gelen bayram beraberinde öğŸün sayısının artışŸını ve ramazan boyunca özlemi çekilen besinlerin aşŸırı miktarda ve hızlı tüketilmesiyle mide ve bağŸırsak problemleri başŸta olmak üzere çeşŸitli sağŸlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Bu süreçte vatandaşŸların aşŸırıya kaçmamaları ve yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamaları gerekmektedir" diye konuşŸtu.
İnsanların bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başŸlanmarı ve kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişŸirilmişŸ besinler yenilmemesi gerektiğŸine işŸaret eden Uzun, şŸunları kaydetti:
"Besinler iyi çiğŸnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir. Ramazan bayramı süresince mide ve bağŸırsak rahatsızlıkları yaşŸanmaması için fazla şŸeker ve şŸekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmelidir. ǖzellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şŸerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işŸi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şŸerbetler yerine taze sıkılmışŸ meyve suyu, az şŸekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışŸması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriğŸi yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir. YetişŸkin bireyler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Lif içeriğŸi yüksek bu besinler aynı zamanda kan şŸekerinin de hızla yükselmesini engellerler. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığŸı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler. Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşŸabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğŸünlere ayran, taze sıkılmışŸ meyve suyu, az şŸekerli limonata ve az şŸekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir."

 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile