Ramazan ayında 17 saatlik açlık süresi öncesinde bedenin iyi beslenmesi gerektiğini belirten FBM Estetik Tıp Merkezi Uzman Diyetisyeni Deniz Tığlı, “Uzun açlıktan vücudunuzun kötü şekilde etkilenmesini önlemek için Ramazan’da öğünlerinize çok dikkat etmelisiniz. Bu öğünlerden sahur en önemlisidir. ‘Yemek yiyeli çok olmadı acıkmadım, su içip yatayım’ şeklinde düşünüp sahur yapmadan oruç tutmayın. Bu şekilde gün boyu almanız gereken enerjinin çok altında enerji almış olursunuz. Bu durum metabolizmanıza zarar verir. Bunu engellemek için sahur öğününüzü mutlaka yapın” dedi.
“Mutlaka yumurta yiyin”
Sahurda yenmesi gereken besin maddeleri hakkında bilgi veren Tığlı, “Mutlaka yumurta yiyin. Ramazan’da oluşabilecek yetersiz beslenmeyi önlemek için kaliteli beslenmeniz gerekmektedir. Kaliteli protein denince en başta yumurta gelir. Bu kaliteli protein ile hem besin ihtiyacınızı karşılayın hem de tokluk sürenizi uzatın. Lifli beslenin. Lif yani posa tüketimi için en önemli yiyecekler kabuğu ile yenen sebze meyvelerdir. Bunun için sahurunuzda söğüş domates salatalık sevilen yeşilliklere yer verebilirsiniz. Alacağınız yüksek lif oranı sizin tok kalmanızı sağlayacaktır. İftarda pide yiyor olsanız bile sahur öğününüzde mutlaka tam tahıllı esmer ekmek yiyin. Beyaz un ve beyaz undan yapılmış ürünler kan şekerinizde tüketim sonrası ani düşüşler yaşatabilir, sizi çabuk acıktırabilir. Bu sebeple sahurda tam tahıllı esmer ekmek tüketimi sizin kan şekeri dengenizi koruyacak ve tokluk sürenizi uzatacaktır” diye konuştu.
Bu karışım sizi iftara kadar tok tutacak
Sahurda çay yerine süt içilmesinin daha uygun olacağının altını çizen Tığlı, “Çay tüketimi vücuttan su atımına sebep olur. Ramazan ayında en çok dikkat etmeniz belki de en kısıtlamanız gereken ögedir. Sahur sonrası su içerek atılan suyu yerine koyamayacağınız için sahurda çay yerine bitki çayı içebilir veya yerine hem kalsiyum alımınıza destek hem de günlük enerji ihtiyacınıza destek olan süt tercih edebilirsiniz. Süt proteininden dolayı da ayrıca tokluk sağlayacaktır. ‘Sahuru kahvaltı olarak yapamıyorum, uyanamıyorum’ veya ‘yemek için kısa bir sürem oluyor’ diyorsanız bu pratik öğünler yiyebilirsiniz. Örneğin, 8 kaşık yoğurt, 3-4 kaşık yulaf ezmesi, 1 porsiyon meyve (elma veya çilek olabilir), 6 adet badem, tarçın yiyebilirsiniz. Yoğurt içine yulaf ezmesi, badem, üzerine sevdiğiniz bir meyve doğrayın. Tat zevkine bağlı olarak üzerine tarçın ekebilirsiniz. Hem pratik hem de sizi uzun süre tok tutacak bir sahur yapmış olursunuz” şeklinde konuştu.
Ramazan'da Acıkmayı Önleyecek Formül
Uzman Diyetisyen Deniz Tığlı, Ramazan ayında ortalama olarak 17 saat oruçlu olan vatandaşlar için sahurdan iftara kadar tok tutacak pratik besin karışımı önerdi.