Fazla miktarda ve yagli besin tüketen kisilerde gaz, hazimsizlik, mide bulantisi gibi mide ve bagirsak sistemi rahatsizliklari görülebildigine isaret eden VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Özellikle bayramda ve sonrasinda hamurlu tatli tüketimi kandaki yag ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve seker hastaligi gibi kronik hastaligi ve mide rahatsizligi olan kisilerin bu konuda daha hassas davranmalari önemlidir” diye konustu.
Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Bayram boyunca kalabalik ve çok keyifli olan aile yemeklerinin sik olmasi yenilen yemek miktarini artirir. Ancak özellikle gün boyu aç kalmaya alisan midede sorun yasanmamasi için yemek miktarlarinin azaltilip ögün sikliklarinin artirilmasi gerektigi unutulmamalidir. Güne hafif bir kahvalti ile baslamak en dogrusu olur. Peynir, zeytin, domates, kepek ekmegi gibi mideyi zorlamayacak besinler asiriya kaçmamak sartiyla yenebilir. Yemekler 3 ana ögün, 2 ara ögün olmak üzere yenmelidir. Ana ögünlerde et, süt, sebze ve tahil grubu ürünlerinden yeterli miktarda asiriya kaçmadan tüketilmeli; ara ögünlerde ise meyve, kepekli bisküvi gibi alternatifler tüketilmelidir. Besinler iyi çignenmeli, az ve sik yemek yenmelidir. Özellikle yasi ilerlemis ve çesitli saglik problemleri olan aile büyüklerinin daha da dikkatli olmasi gerekir. Ramazan bayraminin klasigi olmasina ragmen hamurlu ve kizartma seklinde yapilan tatlilar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlilar tüketmek daha faydali olacaktir” seklinde konustu.
“Oruç etkisiyle yavaslayan metabolizma kilo alimina neden olabilir”
Ramazan’da bir ay dinlenmeye çekilen midenin bayramda tatli ve hamur isi yiyeceklerle yorulmamasi gerektiginin altini çizen Dr. Yolcu, “Bayramin ilk günlerinde az ve sik araliklarla sebze ve meyveye agirlik vererek beslenmeli, vücudun eski düzenine dönmesi daha yumusak ve saglikli bir geçisle saglanmalidir. Mutlaka bayram süresince ve sonrasinda su ve asitsiz içecekler içilerek günlük sivi ihtiyaci karsilanmalidir. Ayrica çay kahve gibi kafein içerigi yüksek içecekler yerine, bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Oruç etkisiyle yavaslayan metabolizma kilo almaya neden olabilir, bu yüzden beslenmenin yaninda fiziksel aktivite de büyük önem tasir. Metabolizmayi hizlandirmak için spor yapmak, merdiven kullanmak, bisiklete binmek, en azindan yemeklerden sonra yürüyüs yapmak faydali olacaktir” ifadelerini kullandi.
'Ramazan'da Dinlenen Midenizi Bayramda Yanlis Beslenerek Yormayin'
SAMSUN – Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Ramazan’da gün boyu aç kalmaya alisan midemizde sorun yasanmamasi için yemek miktarlarinin azaltilip, ögün sikliklarinin artirilmasi gerektigi unutulmamalidir” dedi.