Ramazan'da Et Fiyatları Yükselecek

Adana Kasaplar ve Tavuk, Balık Eti Satıcıları, Et ve Et Ürünleri Şarkütericiler Odası Başkan Yardımcısı Hayri Küçük, hayvan ithalatına rağmen kilosu 25-30 liraya yükselen etin böyle giderse Ramazan ayında 40 liradan tüketilebileceğini söyledi

Adana Kasaplar ve Tavuk, Balık Eti Satıcıları, Et ve Et Ürünleri Şarkütericiler Odası Başkan Yardımcısı Hayri Küçük, hayvan ithalatına rağmen kilosu 25-30 liraya yükselen etin böyle giderse Ramazan ayında 40 liradan tüketilebileceğini söyledi.
Hükümet, Mayıs ayından itibaren hızla artan et fiyatlarını durdurmak ve aşağıya çekmek için büyükbaş et ithal etmeye karar verdi. Et ve Balık Kurumu, canlı kasaplık sığır ithalatı için ihaleye çıktı ve yapılan ihaleler sonucunda Macaristan, Avustralya ve daha bir çok ülkeden Angus ve Limuzin cinsi büyükbaş hayvan ithal edildi. İlk başlarda özellikle büyükbaş etin kilosu 4-5 lira düşse de daha sonra yeniden et fiyatları 25 liranın üzerine çıktı. Bu arada yeni bir ihale ile yine büyükbaş havyan ithal
edildi. Ancak spekülatörler bir türlü et fiyatlarını düşürmedi. Et Balık Kurumu'nda et fiyatları özellikle büyükbaş hayvan etleri kilosu 18 liradan satışa sunulmaya başlandı. Ancak serbest piyasada büyükbaş hayvan etinin kilosu 25 liradan, küçükbaş hayvan eti en az 30 liradan satılmaya devam ediyor. Taze kuzu etinin kilosu 33 liraya kadar çıktı. Sürekli büyükbaş hayvan ithal edilmesi küçükbaş hayvan etinin daha da pahalanmasına neden oldu.
Adana Kasaplar ve Tavuk, Balık Eti Satıcıları, Et ve Et Ürünleri Şarkütericiler Odası Başkan Yardımcısı Hayri Küçük, Adanalı kasapların büyükbaş hayvan etinin kilosunu 15 liradan, küçükbaş hayvan etinin kilosunu 20 liradan satın aldığını bu nedenle en az kilosunu 25 liradan satmak zorunda olduğunu söyledi.
Kuzu etinin kilosunun en az 33 liraya satıldığını belirten Küçük, şöyle konuştu: "Etin kilosunun artmaması için devletin hayvancılığı daha cazip hale getirmesi şart. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısı acilen artırılmalı. Sadece büyükbaş değil küçükbaş hayvan ithal edilmeli. İthalat yapıldı ama daha fazla ithal edilmeli. Kurban bayramlarında küçükbaş özellikle dişi küçükbaşların kesimi yasaklanmalı. Aksi taktirde iki yıl içinde Türkiye'de küçükbaş hayvan kıtlığı yaşanacak."
Küçük, ete müdahale edilmediği takdirde Ramazan ayında vatandaşın ete olan talebi artmasından dolayı fiyatların 40 liraya kadar çıkacağını vurgulayarak, "Et altınla yarışır oldu. Artık kimse et yiyemiyor. Herkes umudu Et Balık Kurumu'na bağladı" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile