Ramazan ayinda oruç tutan bireylerin özellikle bu dönemde dengeli beslenmeleri gerektigini belirten Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Mina Memis, “Iftarda ve sahurda susuzluk hissinin önüne geçerek sindirime destek olmak için ögünlere elma sirkeli su veya ilik su ile baslanilabilir” dedi.
“Sahura mutlaka kalkilmali”
Saglikli bir sekilde oruç tutmak için sahura kalkmanin önemine deginen Diyetisyen Mina Memis, “Tek ögün yapmak stres yaratip vücuttaki kortizol seviyelerimizi artiracagindan metabolizmamizi olumsuz etkileyebilir. Ayrica kan sekeri düsüklügü, mide ve bagirsaklarda asiri gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalmasi gibi saglik problemlerine de yol açabilir. Bunlarin yani sira ögün sayisinin az olmasi gün içinde yorgunluk, konsantrasyon bozuklugu, uyku hali gibi durumlara yol açabilir. Bu yüzden sahura kalkarak vücut için bir hazirlik yapilmasi tavsiye edilir’’ seklinde konustu.
Dyt. Mina Memis, iftarda ve sahurda susuzluk hissinin önüne geçmek, sindiriminize destek olmasi adina ögünlere elma sirkeli su veya ilik su ile baslanilabileceginin altini çizdi.
“Sahurda besin seçimlerine dikkat edilmeli”
Sahurda besin seçimleri hakkinda da tüyolar veren Dyt. Mina Memis, ‘’Sahurda tercih edilen besinler yeniden uykuya geçise uygun olmali, tuz orani yüksek olmamali, yeterli miktarda sivi içermelidir. Protein, karbonhidrat ve yag içeren, lif bakimindan zengin besinler tercih edilmelidir’’ ifadelerini kullandi.
“Sahurda besin gruplari dengelenmeli”
Sahurda karbonhidrat, protein, yag, sebze, meyve ve sivi desteginin dengeli bir seklide alinmasi gerektigini söyleyen Dyt. Mina Memis, tüketilmesi uygun olan besinleri söyle siraladi: Karbonhidrat: Tam tahilli ekmek grubu.Protein: Yumurta, peynir, yogurt grubu. Yag: Zeytinyagi, ceviz veya badem (zeytin tuzlu oldugu için tercih edilmemelidir). Sebze: Domates, salatalik veya pismis sebze. Meyve: Taze meyve veya komposto olabilir. Sivi destegi: Bol su, süt, ayran, maden suyu sekersiz komposto, bitki çayi, hafif çorbalar”
“Iftarda bu önerileri göz ardi etmeyin”
Iftarda siskinlik ve hazimsizligin önüne geçmek için nelere dikkat edilmesi gerektigi hakkinda bilgiler veren Dyt. Mina Memis, ‘’Iftarda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gerekir. Öncelikle 1-2 bardak ilik su,1 adet kuru hurma veya 3 adet zeytinle orucumuzu açip, ardindan 1 kepçe çok sicak olmayan ilik çorba tüketebilirsiniz. Bagirsak problemi olanlar çorbalarina dogal lif ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. Ana yemege hemen geçmeyip kisa bir mola verdikten sonra etli sebze yemekleri, zeytinyagli sebze yemekleri veya et-tavuk-balik grubundan birini tercih edebilirsiniz. Çig sebzelerin sindirimi zor oldugundan pismis sebzeler tercih edilmelidir. Tatli tercihinizi sütlü tatlilardan yana kullanmalisiniz’’ diyerek sözlerini noktaladi.
Ramazan'da Susuzluga Karsi Elmali Sirke Önerisi
Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Mina Memis sahur ve iftarda saglikli beslenme önerilerinde bulundu.