Ramazan'ın erken gelişi esnafa yaradı

Ramazan'ın erken gelişi esnafa yaradı

Ramazan ayına iki hafta kala düğünlere her gün yenileri ekleniyor. Mutlu günlerini bayram sonrasına bırakmak istemeyen çiftlerin heyecanı ise kriz döneminde sıkıntı çeken esnafa yaradı. Artan satışlar mobilyacılar başta olmak üzere, kuyumcuların, beyaz eşya ve gelin-lik satanların yüzünü güldürüyor.

Ramazan'a sayılı günler kaldı. Düğünlerini Ramazan sonrasına bırakarak iki bayram arasında evlenmek istemeyen çiftlerin çokluğu, düğün ve nikâh salonlarında patlama yaşanmasına sebep oluyor. Artan düğünler beraberinde buna bağlı sektörlere de hareketlilik getirdi. Düğün salonu kiralamadan özel fotoğrafçısına kadar 22 farklı işkolunu besleyen düğün sektörünün büyüklüğü bugün itibarıyla 6 milyar TL'yi aştı. Mobilya Sanayi ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri Barış Görgüç, iç piyasadaki satışlardan memnun olduğunu söyledi. Yaklaşık 8 milyar dolarlık iç piyasada sipariş ile imalat yapan firmaların satışlarının önemli kısmının evlilik dönemi öncesi kabul edilen ocak�ayıs döneminde olduğunu belirten Genel Sekreter, Ramazan'ın da etkisi ile satış yoğunluğunun mart�emmuz dönemine kaydığını ifade etti.

Türkiye'de her yıl 600 bin kişi evleniyor, yaklaşık bu kadar çocuk da sünnet oluyor. Bu mutlu günlerin çoğu yaz mevsimine denk getiriliyor. Ancak bu yıl Ramazan ayının ağustosun büyük kısmına hakim olması, evlenme ve sünnet organizasyonlarını haziran ve temmuza yoğunlaştırdı. İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi yetkilileri şu an hafta içi her gün 15, hafta sonu ise 50'den fazla çifti evlendirdiklerini söyledi. Evlilik oranında önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 gerileme olmasına karşın İzmir'in en büyük ilçesi Konak'ta da hâlâ ayda 600 düğün yapılıyor. Yüzde 10'luk gerileme Ankara'nın işlek ilçelerinden Çankaya'yı da etkilemedi. Çankaya Belediyesi Evlendirme Müdürlüğü'ne başvuran çiftlerin haziran ve temmuz aylarındaki toplam evlilik rakamı geçen yıl da bu yıl da yaklaşık 2 bin 300 olarak gerçekleşti. Dünya Altın Konseyi Türkiye Müdürü Cihan Göksel ise yoğunluğun bir kısmının ağustos sonrasına bırakıldığını ifade ediyor. Şu an İstanbul'da yılda 120 bin çiftin evlendiği tahmin ediliyor. Bu evliliklerin 80 bini düğün salonlarında yapılıyor. İstanbul'da 10 yıl önce 450 olan düğün salonu sayısı ise bin 100'e ulaşmış durumda. Yapılan araştırmaya göre orta gelir düzeyinin üzerindeki bir semtte bulunan düğün salonu yıllık 600 bin liralık iş yapıyor, ikinci sınıf tabir edilen salonların cirosu ise senede 300 bin lirayı buluyor. En ucuz fiyat veren salonlar ise yılda yaklaşık 200 bin lira ciro yapıyor.

Ancak evlenen çiftlerin yanında Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı bir veri mutlu tablonun ötesinde bir gerçeği yansıtıyor. 2010 yılı 1. döneme ait evlenme boşanma istatistiklerine göre geçen yılın ilk 3 ayında 107 bin 524 çift evlenirken bu yılın anılan döneminde bu sayı yüzde 9,9 azalarak 96 bin 841 çifte geriledi. Bu dönemde evlenme sayısındaki en büyük düşüş yüzde 22,5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşirken bunu yüzde 21,2 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi izledi. Bu dönemde evlenme sayısında sadece Batı Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 1,5'lik bir artış görüldü. Türkiye'de geçen yıl evlenen çift sayısı da bir önceki yıla göre 50 bin 231 azalarak 591 bin 742 oldu. İlk kez evlenen çiftler arasındaki ortalama yaş farkı ise 3,3 olarak kaydedildi. Ortalama ilk evlenme yaşı erkekler için 26,3, kadınlar için 23 olarak belirlendi. 2008 yılında 641 bin 973 çift evlendi, bu da saatte 147 çiftin evlendiği anlamına geliyor. Fakat Türkiye'de boşanma olayları Avrupa ve Amerika ile kıyaslandığında çok gerilerde.

Düğün deyince akla hemen gelinlik geliyor. Gelinlik sektörü de Türkiye'de ciddi rakamlara ulaştı. Sektörün büyüklüğü 500 milyon dolar. Dünyada yılda 40 milyon adet gelinlik ihraç ediliyor. Türkiye'de ihracat adedi ise 40 bin. Bu da yaklaşık 30 milyon dolara karşılık geliyor. Bavul ticareti yoluyla da 100 bin adet gelinlik ihraç ediliyor.

Beyaz eşya satışı yüzde 50 arttı

Arçelik'in Yenibosna'daki yetkili bayii müdürü Hasan Tüzel, ocak-martta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 daha fazla satış yaptıklarını, bunda evliliklerin haziran ve temmuza yoğunlaşmasının etkili olduğunu aktardı. Bosch yetkili servis çalışanları da, en çok satılan ürün gamının da buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve ocak olduğunu söyledi. Fiyatı bir anda yükselen ancak düğünlerin vazgeçilmezi altın sektörü ise Türkiye'de kendini toparlamaya çalışıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) 76 numaralı Kuyumculuk Komitesi Başkanı ve İnci Kuyumculuk'un sahibi Erkan Kurtulmuş, fiyatların artış trendini sürdürmesi sebebi ile satışların daha evvelki yıllara göre gerilediğini aktardı. Kurtulmuş, önceki yıllarda 200 kilo olan yıllık toplam satış rakamlarının şu an 150 kilo civarlarında seyrettiğini aktardı. Fakat çeyrek altının da çeyreğinin piyasaya sürülmesi sebebi ile geçen yılki yüz bin adetlik satışın altına bu yıl inilmediğini aktardı. Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile