Ramazan ne zaman başlıyor?

Ramazan ne zaman başlıyor?

Mübarek Ramazan ayı Ağustos ayının 11'inde başlıyor ve 8 Eylül'e kadar devam edecek. 2010 Ramazan ayı hangi tarihte başlıyor, Ramazan ayında Kadir gecesi günü ne zaman, Razamazan Bayramı şerife,arife günleri hangi günlere denk geliyor...

Ramazan ayı 11 Ağustos 2010 Çarşamba günü başlayacak. Toplam bir ay sürecek olan Ramazan ayı'nı tüm müslüman ülkeler ve vatandaşları dört gözle bekliyor.

Ramazan kelimesi;  Arapça kökenli bir sözcük olan "Ramazan", "Ramiza" (çok sıcak olma) kökünden geldiği düşünülebilir. Ramazan ayı, İslamiyette Hicri takvimin kullanılmayıp Güneş takvimini kullanıldığı dönemde Temmuz-Ağustos aylarına, yani yılın en sıcak dönemine denk gelmesinden ileri geldiği söylenilebilir.

İslam'da ramazan ayı çok önemlidir. Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi'dir. Kadir gecesi ile ilgili Kur’an’ın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:
“ Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”

Ramazan ayında oruç tutmak

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

O Ramazan ayı rı irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!' (Bakara suresi 185. ayet)

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile