Ramazan Sofralarin Sifa Kaynagi Bilecik'e Özgü Isirgan Otlu Tarhana Çorbasi

Ramazan Sofralarin Sifa Kaynagi Bilecik'e Özgü Isirgan Otlu Tarhana Çorbasi

Bilecik’in Gölpazari ilçesine özgü isirgan otlu tarhana çorbasi Ramazan sofralarinin vazgeçilmesi oldu. Çorbayi tadanlar farkli lezzetiyle tam not verirken, içindeki malzemeler sayesinde de tam bir sifa kaynagi.

Bilecik kent merkezine 42 kilometre uzaklikta 550 rakimli Gölpazari’nin daglarinda yetisen isirgan otlarinin organik yapilan tarhana çorbasina katilarak bulunan sifa kaynagi çorba Ramazan sofralarinin vazgeçilmesi oldu. Nefs-i Göl Kadin Girisimciler Kooperatifi üyesi kadinlar tarafindan büyük bir titizlikle hazirlanan isirgan otlu tarhana çorbasi paketlenerek, Türkiye’de de açildi. Ramazan ayinda satislarin hizlandigi anlatan Gölpazari Belediye Baskani Hayri Suer’in esi Zeynep Suer, "Gölpazarimizin daglarindan, eteklerinden toplamis oldugumuz isirganlar güzelce yikanir kurutulur. Kurutulduktan sonra tarhanamiz, unumuz, bahçelerden topladigimiz domatesimiz, kaypa biberimiz, yesilbiberimiz, nohudumuz, irmigimizi de ilave ederek harmanlanir." dedi.



"Bu çorba ayni zamanda büyük bir sifa kaynagi"

Çorbayi ocakta yaparak bilgi veren Nefs-i Göl Kadin Girisimciler Kooperatifi yönetim kurulu üyesi Ayse Karci, "Bir miktar yagimizi tencereye aliyoruz. 3 kasik tarhana koyuyorum. Bir kasik da salçamizi koyuyoruz. Sonra suyumuzu ekliyoruz, topaklanmayi engellemek için karistiriyoruz. Sarimsagini da piserken ince ince dograyip ekliyoruz. Güzel bir lezzet veriyor. pisirme asamasinda çorbamiza karabiber ve tuz da ekliyoruz. Isteyen bu çorbaya damak tadina göre farkli baharatlar da kullanabilir. Yapismamasi için kaynayana kadar çorbanin karistirilmasi gerekiyor. Kivamli çorba isteyenler tanesini daha fazla koyabilir veya sulu isteyen suyunu fazla koyabilir. Biz normalde 3 yemek kasigina 3 bardak su koyuyoruz. 5 dakika da kaynatiyoruz. Normal kivamda oluyor. Bu çorba ayni zamanda büyük bir sifa kaynagi" dedi.

Çorba pistikten sonra tadina bakan Sabri Özlü ise, ilk defa bu çorbayi içtigini ve tadinin çok güzel oldugunu anlatarak, herkese tavsiye etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile