Yetişen, gazetecilere yaptığı açıklamada, ramazan ayında oruç tutmanın kişinin beslenme durumunu önemli ölçüde etkilediği gibi kan yağları, kan şekeri düzeyleri, vitamin ve hemoglobin değerlerini de etkilediğini ifade etti.
Ramazan ayında oruç tutulurken günlük öğün sayısının azalmasıyla kişinin beslenme düzeninin önemli ölçüde değiştiğine değinen Yetişen, ''Bu nedenle ramazan ayı boyunca bir ay dinlenmeye çekilen sindirim sistemi ramazan ayı sonrasında hamur işi ve tatlı ile yorulmamalıdır. Fazla yemek tüketmek psikolojik olarak kişiyi mutlu ediyor gibi görünse de şişkinlik, hazımsızlık, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlamaktadır'' ifadesini kullandı.
Yetişen, araştırmalara göre ramazan boyunca öğün sayısı ikiye inmesine rağmen tatlı ve hamur ağırlıklı beslenme nedeniyle nüfusun yüzde 25'inde kilo alımı görüldüğünü dile getirdi.
Oruçluyken metabolizma hızı azaldığından ramazan sonrasında beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Yetişen, vücudun normal yeme düzenine alışması için en az 8-10 güne ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Ramazan sonrasında güne hafif bir kahvaltı ile başlanılması gerektiğini aktaran Yetişen, ''Kahvaltıda hamur işleri yerine 30 gram az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, 5 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, domates, salatalık, 2 ince dilim tam buğday ekmeği tüketilebilir'' tavsiyesinde bulundu.
Gün içinde öğün atlanılmamasını vurgulayan Yetişen, şunları kaydetti:
''Yiyecekler yavaş yavaş çiğnenerek yenilmelidir. Bayramın ilk gününde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmek, vücudun eski düzenine dönmesini sağlar. Özellikle ağır hamur tatlıları, kızartmalar, yağlı yiyecekler fazla tüketilmemelidir. Sindirim sistemini yormamak ve kilo alımını önlemek için kızartma ve kavurma yöntemi ile pişirilmiş yemekler yerine ızgara, buğulama, fırında ve haşlama gibi sağlıklı yöntemler ile pişirilmiş yemekler tercih edilmelidir.''
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlıların geri çevrilmesi zor olsa da şekerli ve yağlı yiyeceklerin az tüketilmesi gerektiğini belirten Yetişen, bayramda sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Yetişen, bayram süresince az ve sık yemeye özen göstermenin kan şekerini dengede tutarak yorgunluğu ve tatlı yeme isteğini de azalttığını sözlerine ekledi.
''Ramazan Sonrası Yeme Düzeni 8-10 Günde Oturuyor''
Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Baş Diyetisyeni Sevinç Yetişen, ramazan ayı sonrasında vücudun normal yeme düzenine alışması için en az 8-10 güne ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.