Özşahin, yaptığı açıklamada, ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediğini, bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğini belirtti.
Sahur ve iftarda sıvı alımının çok önemli olduğunu vurgulayan Özşahin, "Sıvı tüketimini artırmak için iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilir. Bir anda fazla miktarda yemek yemenin vücuda yükleyeceği yükü azaltmak için iftar tek öğün yerine iki öğüne bölünmelidir. Gün boyu açlıktan sonra iftarda, yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yemek yenilmelidir. İftarda, boş mideye birden yüklenilmemelidir. Mutlaka sahura kalkılmalı, sahurda peynir, yumurta, yoğurt gibi hafİf besinler tüketilmelidir. Sahur yemeklerinde, yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler tercih edilmelidir" dedi.
Ağır hamur tatlıları yerine daha hafif olan sütlü ve meyve tatlılarının tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Özşahin, "Özellikle kızartmalar, mayalı besinler, aşırı şeker ve yağ içeren besinler, şerbetli tatlılar, çok tuzlu veya baharatlı yemekler, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, gazlı içeceklerden uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklar, mide yanmaları, reflü ve kilo alma problemlerinden koruyacaktır. Gün içinde susuz kalınacağı için iftar ile sahur arsında sıvı ihtiyacı çok iyi karşılamalıdır. Bunun için en az 2- 2.5 litre su tüketilmeli, bununla birlikte ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalıdır" diye konuştu.
Özşahin, kronik rahatsızlığı olan ve buna bağlı düzenli ilaç kullanması gereken bireylerin, bu düzeni bozarak oruç tutmalarının sağlığı olumsuz etkileyebileceğini kaydederek, "Hamileler, emzikliler, özellikle kalp ve böbrek hastaları, mide ülseri, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar ve ağır enfeksiyon geçirenlerin oruç tutması sağlığı olumsuz etkileyebilir" ifadelerini kullandı.
Ramazanda Beslenmeye Dikkat
Rize Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, ramazanda, bir anda fazla miktarda yemek yemenin vücuda yükleyeceği yükü azaltmak için iftarın tek öğün yerine iki öğüne bölünmesi gerektiğini söyledi.