Ramazanda Beslenmeye Dikkat

Mardin Sağlık İl Müdürü Mehmet Derviş, ramazan ayında artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşın özellikle dengeli beslenme konusunda dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Derviş, gazetecilere yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyve gruplarında yer alan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Sahurda, süt, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebzeler ve tercihen tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı tercih edilmesini belirten Derviş, bunlarla birlikte çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğünün de tercih edilebileceğini söyledi.

Derviş, vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyvelerin sık tüketilmesini önerdi.
Aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulmasını tavsiye eden Derviş, şöyle dedi:
" İftara ise peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir. Hava sıcaklığı nedeniyle kaybolan su ve mineral kaybını yerine koyabilmek amacıyla iftardan itibaren sahur sonuna kadar bol su ve sıvı (ayran, taze sıkılmış meyve suları, sebze suları gibi) alımına özen gösterilmelidir."
Oruç tutanların dengeli ve yeterli beslenmesi gerektiğini, ramazan nedeniyle bireylerin günlük yaşantıları ve beslenme alışkanlıklarında büyük değişiklikler görüldüğünü belirten Derviş, gün boyu süren açlıktan sonra hızlı ve fazla miktarda besin tüketilmesinin yavaşlamış olan metabolizmaya ağır bir yük getirdiğini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile