Ramazanda Çay Tüketimine Dikkat

Uzmanlar, ramazanda sıvı tüketimi konusunda vatandaşları uyararak vücuttan sıvı atımını artıran çayın özellikle sahurda tercih edilmemesini istiyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle sıcak ramazan günlerinde sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Sıvı alımında halkın en büyük yanlışının iftar ve sahur sonrası sıklıkla çay tüketmek olduğuna dikkati çeken Kaya, "Çayın tüketimine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü çay vücuttan su atımını sağlıyor. Mümkünse bu öğünlerimizde çaydan uzak durmakta yarar var" dedi.

Kaya, özellikle sahurda içilen çayın, gün boyu vücudun ihtiyacı olan sıvının dışarıya atılmasına neden olacağını ifade ederek, "Sıvı kayıpları kısa sürede halsizlik, kan şekerinde düşüklük, dikkat dağınıklığı ve yorgunluğa neden olacaktır. Bu da bizim gün içindeki aktivitemizi, iş hayatımızı etkileyecektir. Tansiyon düşüklüğüne neden olacaktır" diye konuştu.

Çay tüketiminin iftar ve sahurdan en az bir saat sonra yapılması gerektiğine işaret eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü çay içildiğinde, yediğimiz gıdalardaki demir emilimini yüzde 54 oranında azaltmaktadır. Bu çok ciddi bir oran, kansızlığa yol açıyor. Kansızlık da yine dikkat dağınıklığı ve yorgunluğa neden oluyor. Hatta sabah yatağımızdan kalkma isteğimizi engelleyecek derecede yorgunluğa neden olabiliyor. Mümkünse yemekle birlikte almamak, yemekten bir saat sonra çok açık olmak şartıyla bir iki bardak çay içmekte bir sakınca yok."

- "Komposto ve taze limonata içilmeli"

Kaya, ramazanda çayla birlikte maydanoz suyu ve bitki çaylarından da uzak durulması gerektiğini vurgulayarak, bunlar yerine daha çok hafif şekerli ya da meyvenin kendi şekeriyle yapılmış komposto ve taze limonataların tüketilebileceğini söyledi.

Karpuz, şeftali gibi su içeriği yoğun meyvelerden bir porsiyon tüketilmesinde de yarar olduğunu dile getiren Kaya, su ihtiyacının bunlardan da karşılanabileceğini belirtti.

Kaya, iftar ve sahur öğünlerinde yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Protein içerikli yiyecekler almamız gerekiyor. Yumurta, peynir, balık, haşlanmış tavuk olabilir. Yağlı yiyecekler sanki uzun süre tok tutacakmış gibi görünür ama hamur işi tok tutmaz ve kilo alımına neden olacaktır. Gün içerisinde uzun süre dayanmaz ve tok tutmaz. İş hayatındaki insanlar bu tür yiyeceklerden biraz daha uzak durmaIı. Basit şeker içeren baklava, tulumba gibi tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih etmeliyiz. Sofralarımızdan çorbayı eksik etmemeliyiz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile