Pamuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayı dolayısıyla gıda fiyatlarında artış meydana geldiğini, bu nedenle "merdiven altı üretim" ürünlerinin piyasaya sürüldüğünü söyledi.
Bu durumun vatandaşları tedirgin ettiğini vurgulayan Cahide Pamuk, "Ramazanla birlikte gıda ürünlerinde tüketim artışı da görülmektedir. Bunu fırsat bilen spekülatör ve fırsatçılar, gıda fiyatlarına zam yapmak suretiyle haksız kazanç sağlamaya yönelmektedir" dedi.
Oruç tutan tüketicilerin açlık hissiyle gereğinden fazla alışveriş yapabildiğini ifade eden Cahide Pamuk, "Mübarek ayda tasarruf edilerek israftan kaçınılması gerekirken, tüketim gereksiz yere çoğalmaktadır. Yani ramazan ayı, olması gerektiğinin tersine adeta 'israf ayı' olmaktadır. Bu fazla tüketimi fırsat bilen 'merdiven altı ürün' üreticileri de vatandaşlar için diğer tehlikedir" diye konuştu.
Özellikle bu ayda sağlıksız ürün satışında da yükselme görüldüğüne dikkati çeken Pamuk, şunları kaydetti:
"Toptancıların ve süpermarketlerin elinde kalan bayatlamış veya son kullanma tarihi geçmiş gıda ürünleri, ramazan kolisi içine yerleştirilerek, piyasaya sürülmektedir. Bu kolilerin verildiği yoksul insanlar da içinden çıkan küflü ve bayat gıda maddeleri için kimseye bir şey diyememektedir. Tüketicilerin ve ramazan kolisi dağıtacak hayırseverlerin, alışveriş yaparken ürünlerin marka, son kullanma tarihi gibi özelliklerine dikkat etmeleri ve güvendikleri alışveriş noktalarından bu ürünleri temin etmeleri, hem cepleri hem de sağlıkları için önem arz etmektedir."
- "Denetimler arttırılmalı"
Cahide Pamuk, ramazanın manevi duyguların yoğunlaştığı bir ay olduğunu, ancak bu ayda sahtekarlık ve vicdansızlığın artarak sağlığın hiçe sayıldığını savunarak, vatandaşların aldıkları gıda ürünlerine dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Vatandaşların, fiyatı yükseltilmiş ve sağlıksız, son kullanma tarihi geçmiş veya çok yaklaşmış ürünlerin satıldığını fark ettikleri alışveriş noktalarını ilgili kurumlara şikayet etmeleri gerektiğini vurgulayan Pamuk, "Tüketimden gelen gücünü kullanarak, o marka ve satış merkezlerini boykot etmelidirler. Yine ramazan fırsatçılarının sosyal medyada teşhir edilmesi de etkili bir yöntemdir. Ayrıca, yetkili kamu kurumlarımız da denetimlerini daha da sıklaştırmalı, vatandaşın sağlığını hiçe sayanlara ve fiyatları gereğinden fazla yükseltenlere gerekli yaptırımları uygulamalıdır" şeklinde konuştu.
Ramazanda Güvenli Gıda Alışverişi Uyarısı
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Piyasa İzleme Komisyonu Başkanı Cahide Pamuk, ramazan kolisi dağıtacak hayırseverlerin ve tüketicilerin, alışveriş yaparken ürünlerin marka, son kullanma tarihi gibi özelliklerine dikkat etmeleri ve güvendikleri alışveriş noktalarından bu ürünleri temin etmelerinin hem ekonomileri hem de sağlıkları için önem arz ettiğini bildirdi.