'Rambo Sağlıkçıları' Hamiyet Hemşire Yetiştiriyor

'Rambo Sağlıkçıları' Hamiyet Hemşire Yetiştiriyor

İzmir'de aldığı acil sağlık eğitiminin ardından birçok afet ve şiddet olayında insanların yardımına koşan Hamiyet hemşire, görev yaptığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinde yurt içi ve dışından sağlıkçılara eğitim veriyor Zorlu eğitimleri nedeniyle 'Rambo' olarak adlandırılan ekipleri eğiten Hamiyet hemşire, afet bölgelerinde birçok kişinin hayata tutunmasını sağlıyor Hemşire Işıksolak: 'Bizler kendi başımızın çaresine bakmak üzere yetiştiriliyoruz. Afet bölgesine gidince en az 72 saat boyunca herhangi bir kurumdan destek almadan yaşayıp sağlık hizmeti verebiliriz'

TEZCAN EKİZLER - Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinde (UMKE) görev yapan eğitmen Hamiyet Işıksolak, 8 yıldır hem Türkiye'den hem de yurt dışından sağlık personeline eğitim veriyor.

İzmir Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şubesinde görev yapan 44 yaşındaki hemşire Hamiyet Işıksolak'ın 1999 yılında Ankara'da geçirdiği trafik kazasında omurgası kırıldı.

Uzun süre tedavi gören Işıksolak, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nde yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle evinden çıkamadı. O günlerde zor durumda bulunan insanların yardımına koşmak için acil sağlık eğitimi almaya karar veren Işıksolak, iyileştikten sonra kurslara gitmeye başladı.

2007 yılında İzmir 112 Ambulans Servisi'nde göreve başlayan hemşire Işıksolak, bir yıl sonra UMKE ile tanıştı.

Zorlu eğitimlerin ardından UMKE'de görev yapmaya hak kazanan Işıksolak, Van ve Simav depremleri, Edremit'teki sel baskını, Soma maden faciası ve Libya'daki iç karışıklık döneminde yaralıların tahliyelerinde görev aldı.

Kurtarma operasyonlarında gösterdiği başarılar sayesinde 2 yıl sonra UMKE'de eğitmen olmaya hak kazanan Işıksolak, hem UMKE'de görev yapacak eğitmenleri, hem de yurt dışından gelen yabancı sağlık ekiplerini eğitmeye başladı.

Urla ilçesindeki Karantina Adası'nda bulunan Sağlık Bakanlığı Eğitim Tesisleri tatbikat alanında sürekli eğitimler veren Işıksolak, disiplinli ve ciddi tavırlarıyla dikkati çekiyor.

Aldıkları zorlu eğitim nedeniyle "Rambo" olarak adlandırılan ekipleri eğiten ve bu eğitimlerin her aşamasında kursiyerleri yalnız bırakmayan Hamiyet hemşire, özenle yetiştirdiği personel ile afet bölgelerinde birçok kişinin hayata tutunmasını sağlıyor.

- "Hata yapma lüksümüz yok"

Hamiyet Işıksolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UMKE'ye katıldığı günü hala unutamadığını, ilk görevlerde biraz zorlansa da afet bölgelerinde zor durumda kalan insanlara yardım ettikçe görevine sıkı sıkıya bağlandığını söyledi.

UMKE'de kadın olarak çalışmanın zor ama zevkli bir iş olduğunu belirten Işıksolak, hem eğitimlerde hem de afet bölgelerinde görev yaparken kurallara sıkı sıkıya bağlı olduğunu anlattı.

Işıksolak, görevini şu sözlerle aktardı:

"Sağlıktaki 'Rambo'ları yetiştiriyoruz. Bu bize eski Sağlık Bakanımızın verdiği isimdi. Bizler kendi başımızın çaresine bakmak üzere yetiştiriliyoruz. Afet bölgesine gidince en az 72 saat boyunca herhangi bir kurumdan destek almadan yaşayıp sağlık hizmeti verebiliriz.

Genelde sert bir eğitmen olduğum söyleniyor. Disiplinsizliğe ve kurallara uymayanlara kızarım. Kişilik yapısı bu, biraz da UMKE'de görev yaptığımız için bizim hata yapma lüksümüz yok. Biz iyi olmak zorundayız. Çok toleransım ve affım yok. Beni en mutlu eden şey bir insanın hayatına küçük de olsa yardımımızın olması, bu inanılmaz mutlu ediyor beni. Ekip arkadaşlarıma sarılıyorum. Bu benim başarım değil ekip işidir."

UMKE'den ayrılmayı hiçbir zaman düşünmediğini vurgulayan Işıksolak, ihtiyaç duyulan her yerde görev yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

- "Onunla göreve gidince kendimi daha rahat hissediyorum"

UMKE'de görevli 36 yaşındaki paramedik Ebru Aydın da Işıksolak'ı her açıdan kendisine örnek aldığını söyledi.

Beraber birçok göreve gittiklerinin altını çizen Aydın, "Işıksolak, sosyal ortamda çok iyi bir arkadaş ama iş konusunda hata kabul etmez. Onunla göreve gidince kendimi daha rahat hissediyorum. Bizden daha tecrübeli olduğu için bize güven veriyor." dedi.

Anestezi teknisyeni Hatice Şeker, UMKE'de yeni göreve başladığını, bu süreçte tanıdığı eğitmen Işıksolak'tan mesleki olarak çok şey öğrendiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile