Özellikle çoğu yabancı olan konteyner firmalarına yerli firmalar karşısında haksız rekabet sağlanıyor. Avrupa’da kota uygulaması ile karşı karşıya olan biz Türk karayolu nakliyecileri, kendi ülkemizde hiçbir kısıtlama olmaksızın rahatça dolaşan yabancı konteynerlerin karşısında bir de tonaj dezavantajı ile ezilmekteyiz. Bu şartlar eşitlenmeli” dedi.
İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, 8 Kasım 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 28461 sayılı Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğine göre; beş veya daha çok dingilli yarı römorklu veya römorklu araçların azami 40 ton taşıyabildiğini belirterek, “40 ft. boyutunda ISO Konteyner taşıyan iki veya üç dingilli yarı-römorka sahip üç dingilli motorlu araçlar ise azami 44 ton taşıyabiliyor” dedi.
Araçların imal tarihine bakılmaksızın bu boyut ve ağırlıkların uygulandığını belirten Akdurak, “Taşıtların tescil belgelerinde belirtilen azami yüklü ağırlıklar aşılamıyor. Yani Konteyner taşımalarında toplam 44 tona izin verilirken, normal yük taşıyan araçlara en fazla 40 ton izin veriliyor” diye konuştu.
YÜZDE 10 FİYAT AVANTAJI
4 ton daha fazla yüklenmenin, daha ucuz navlun teklif edebilme imkanı da sağladığına dikkat çeken Akdurak; “Bu da özellikle ihracat ve ithalatta yüzde 90’ı yabancı şirketler olan konteyner taşımacılarına, yerli nakliye firmaları karşısında büyük fiyat avantajı sağlıyor, haksız rekabete yol açıyor. Özellikle çoğu yabancı olan konteyner firmalarına yerli firmalar karşısında haksız rekabet sağlanıyor. Hali hazırda Avrupa ülkelerinde kota uygulaması ile karşı karşıya kalmakta olan biz Türk Karayolu Nakliyecileri, kendi ülkemizde hiçbir kısıtlama olmaksızın rahatça dolaşan yabancı konteynerlerin karşısında bir de tonaj dezavantajı ile ezilmekteyiz” dedi.
Konteyner taşımalarına 4 ton fazla tonaj verilmesinin nedeninin, konteynerin kendi ağırlığının 4 ton olması olarak gösterildiğini aktaran Akdurak, “Ancak konteyner taşıması yapan araçların dorselerinde taban, kapak, çatı ve tente olmadığı için, bu tip dorseler normal dorselerden en az 2-3 ton daha hafif geliyor. Böylelikle her zaman konteyner taşıyanlar yaklaşık 2-3 ton daha fazla yük alabiliyor. Örneğin normal bir araç 25 ton yük alırken, konteyner ile taşıma yapan araç aynı yükten 27 ton olabiliyor ve bunun sonucunda yüzde 10 daha düşük fiyat sunabiliyor” dedi.
Rebii Akdurak'tan Azami Yük Tepkisi
İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, normal yük taşıyan araçlar ile konteyner taşıyan araçlara verilen azami yük arasında 4 ton fark olduğunu belirterek, “Normal kamyona 40 ton, konteyner taşıyana 44 tona kadar izin veriliyor.