Recep Konuk, New York'taki Uluslararası Toplantıyı Katıldı

Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, New York'ta düzenlenen Uluslararası Girişim toplantısına katıldı.

ABD eski başkanlarından Bill Clinton'un 2005 yılında başlattığı Uluslararası Girişim'in yıllık toplantısı, çok sayıda ülkeden devlet başkanı, siyasetçi, iş adamı, sanatçı, sporcu, STK yöneticilerinin bulunduğu yaklaşık bin 200 kişilik davetlinin katılımıyla 23-26 Eylül tarihinde New York'ta yapıldı.

Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, yaptığı açıklamada, her toplantının bir önceki toplantıdan daha verimli geçtiğini ifade etti.

Toplantılardan, ülke tarım sektörü, gıda sanayi ve Konya Şeker için yeni kazanımlarla artı hanesini güçlendirerek ayrıldıklarını belirten Konuk, şunları söyledi:

"Dünyanın dört bir tarafının yer aldığı bu zirvede söz sahibi olmak hem Konya Şeker, hem de ülkemiz tarım sektörü açısından son derece kıymetli. En gelişmişinden, gelişme ve kalkınma yolunda emekleme aşamasında olanlara kadar çok sayıda ülkenin hem siyasetçileriyle hem iş dünyasından isimleriyle temsil edildiği bu zirve ilk olarak bizim dünyadaki yerimizi tespit etmemize imkan veriyor. Aldığımız mesafeyi ve yapabileceklerimizi, yapmamız gerekenleri önümüze seriyor. Dünyanın dört bir tarafının gündemindeki konuları, dünyanın çeşitli ülkelerindeki ihtiyaçları bu çerçevede de ülkemiz tarım sektörünün, Konya Şeker'in önündeki fırsatları tespit etmemizi sağlıyor. Sadece bununla da kalmıyor, hem küresel markalarla, dünyanın önde gelen şirketleriyle ticari işbirliği için ilk adımları atma fırsatı buluyor, hem de bizim kullandığımız girdileri dünyanın çeşitli yerlerinden uygun şekilde temin etme, ürettiğimiz mamul ürünler için de kapı açma şansını yakalıyoruz. Ancak tüm bunlar kadar önemli olan bir diğer husus ise dünyadaki üretim ve ticaret düzenlemeleri ile alakalı olarak ülkemizin tezlerini anlatabiliyor, yeni düzenlemeler konusunda bu düzenlemeler hayata geçmeden bilgi sahibi olabiliyoruz."

Toplantıda, dünyanın kullanılamayan potansiyel imkanlarının harekete geçirilerek kalıcı ve erişilebilir bir başarının sağlanmasının konuşulduğunu anlatan Konuk, şöyle devam etti:

"Zirvenin en hararetli, en etkileyici müzakereleri ise gıda ve enerji konusunda gerçekleşti. Dünya ürettiği gıdanın ancak üçte ikisini değerlendirebilirken maalesef dünyanın önemli bir kesimi gıdaya ulaşmada büyük problemler yaşıyor. Tüketimi hızla artan enerji sektöründe dengenin tutturulması için yeni kaynakların devreye sokulması gerekiyor. Açlığın yanı sıra enerji yoksulluğu da dünya barışını ve huzurunu tehdit ediyor. Dünyanın dört bir tarafından zirveye katılanların ortak talebi daha çok gıda ve daha çok enerji noktasında kesişti. Daha güvenli ve daha huzurlu bir dünyanın olmazsa olmazı olarak daha çok gıda ve daha çok enerji üretilmesi, bu konudaki atıl potansiyelin harekete geçirilmesi konusunda ortak görüş oluştu. Yani geleceğin dünyasının ihtiyaç projeksiyonunda gıda ve enerji birkaç adım öne çıktı."

Konuk, Konya Ovası'nın daha çok üretebilmesi için kuruluş çalışmalarında son aşamaya getirdikleri Tarım ve Gıda Üniversitesi'ni anlattıklarını bildirdi.

Zirveye katılan bilim adamlarıyla bilimsel iş birliği konusunda ön görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Konuk, şunları kaydetti:

"Western Union'un Başkanı ve CEO'su Hikmet Ersek ile hayvancılık sektörüyle et ve süt ürünlerine yönelik küresel fırsatlar konusunda işbirliği imkanları için ilk adımları attık. Komşu bir ülkenin üst düzey idarecileri ile tarım sektörünün en önemli girdilerinden olan gübrenin Türkiye'de üretilebilmesi için hammadde temini konusunda girişim başlatma kararı aldık. ABD Merkezli dünyanın en önemli iş geliştirme şirketlerinden biri olan Roberts Law Firm.P.A'nın Başkanı ile çikolatadan donuk ürünlere kadar Konya Şeker ürünlerinin ABD pazarına açılabilmesi için yapılabilecekleri değerlendirdik ve söz konusu şirketyle Konya Şeker'e ABD'den doğru ve güçlü partnerler bulması için ön anlaşma yaptık. ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri ile yemekli toplantıda bir araya geldik tarım ve gıdadaki yenilikleri konuştuk, trendleri değerlendirdik. Güvenilir gıdaya yönelik tehditleri ve insan sağlığını tehdit eden gıda ürünlerini ve bu ürünlere karşı gelecekte alınması planlanan önlemleri tartıştık. Mesela obezite ile mücadele gelişmiş ülkelerin öncelikli meselelerinden biri ve bu konuda sert tedbirler kısa süre sonra onların gündemine girecek ve biz bu konuyu yuvarlak masada görüşme fırsatı yakaladık."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile