Reel Kesim Güven Endeksi Agustosta 0,9 Puan Azalarak 113,9'E Geriledi

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), agustosta bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 113,9'a geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) tarafindan agustos ayina iliskin Iktisadi Yönelim Istatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açiklandi.

Buna göre, RKGE agustosta bir önceki aya kiyasla 0,9 puan azalarak 113,9 seviyesinde gerçeklesti. Ayni dönemde mevsimsellikten arindirilmis reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 0,1 puan artarak 112,2'e seviyesine geldi.

Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde mevcut toplam siparis miktarina iliskin degerlendirmeler endeksi artis yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat siparis miktari, genel gidisat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, son üç aydaki toplam siparis miktari, sabit sermaye yatirim harcamasi ve mevcut mamul mal stokuna iliskin degerlendirmeler endeksi azalis yönünde etkiledi.

Son üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacminde artis bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi. Iç piyasa ve ihracat siparis miktarinda artis bildirenler lehine olan seyir ise bir önceki aya göre zayifladi.

Mevcut toplam siparislerin mevsim normallerinin altinda oldugu yönündeki degerlendirmelerin zayiflayarak devam ederken, mevcut mamul mal stoklari seviyesinin bir önceki ayda mevsim normallerinin üstünde oldugu yönündeki degerlendirmeler ise güçlendi.

- ÜFE beklentisi yüzde 24,6'ya yükseldi

Gelecek üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacminde, ihracat siparis miktarinda ve iç piyasa siparis miktarinda bir önceki ayda artis bekleyenler lehine olan seyir zayifladi. Gelecek üç aydaki istihdama ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatirim harcamasina iliskin artis yönlü beklentiler de zayifladi.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artis oldugunu bildirenler ve gelecek üç ayda artis olacagini bekleyenler lehine olan seyir zayifladi. Gelecek üç aydaki satis fiyatina iliskin artis yönlü beklentilerin de zayifladi. Gelecek on iki aylik dönem sonu itibariyla yillik ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,4 puan artarak yüzde 24,6 seviyesinde gerçeklesti.

Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 14,8‘e, ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 76'ya gerilerken, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani ise yüzde 9,2‘ye yükseldi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile