Referandum kesin sonuçları bu adreste

Referandum kesin sonuçları bu adreste

Referandum kesin sonuçları açıklandığı andan itibaren sitemizde açıklanacaktır. Referandum 2010 kesin sonuçları saat 21.00'dan itibaren YSK'nın yayın yasağını kaldırmasıyla açıklanacak. YSK referandum kesin sonuçları ile ilgili yayın yasağını daha erken bir saatte kaldırması üzerine sitemiz referandum kesin sonuçlarını anında açıklayacaktır


REFERANDUMDA ANAYASA’NIN HANGİ MADDELERİNDEKİ DEĞİŞİKLİK OYLANACAK?

Vatandaşlar anayasada değişiklik öngören 26 maddelik kanunun hepsi hakkında tek bir karar verecek. Temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren çok sayıda maddenin yanı sıra obbusmanlık, Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısı başta olmak üzere yargıya ilişkin düzenlemeler, oylanacak kanunun kritik düzenlemelerini kapsıyor.

NASIL OY KULLANACAĞIZ?

Oy kullanmaya giden vatandaşlara beyaz zemin üzerinde “Evet” ve kahverengi zemin üzerinde “Hayır” yazılı tek bir birleşik oy pusulası verilecek. Seçmen tercihine göre ilgili bölüme üzerinde Tercih yazan mührü basacak. YSK mühürlerin çok büyük bir bölümünün üzerinde “Tercih” yazacağını bildirmişti. Üzerinde “Evet” yazılı mühürler ise “Tercih” mühürlerinin yetmediği sandıklarda kullanılmasına izin verilecek.

GEÇERSİZ OYLAR NASIL PAYLAŞTIRILACAK?
Referandumunda sandığa giderek oy kullanan seçmenlerin geçerli oyları sayılacak. Geçersiz oylar ve sandığa gitmeyen vatandaşlar sonuca etki etmeyecekler. Kullanılan geçerli oyların sonucunda yarıdan bir fazla oy alan “Evet ya da “Hayır” yeni anayasa paketinin geçip geçmeyeceği kararını verecek.

MÜKERER OY KULLANIMININ ENGELLENMESİ


Daha önce yapılan bütün seçimlerde sıkca eleştiri konusu olan parmağa çıkmaz mürekkep sürülmesi bu referandumda uygulanmayacak. Seçmenlerin TC kimlik numaralarını ibraz ederek oy kullanmasından dolayı mükerrer oy kullanılamayacağı YSK tarafından açıklandı.

OY KULLANMAYANLARA PARA CEZASI

Yüksek Seçim Kurulu, kanunda yazılı sandığa gitmemenin cezasını Maliye Bakanlığı’nın yeniden değerleme oranlarına göre 22 TL olarak hesapladı. Bu miktar, Maliye’nin takip edeceği alacakların alt sınırını belirleyen tebliğlerindeki 20 liranın üzerinde olduğu için sandığa gitmeyen vatandaşlardan tahsil edilmesi bekleniyor.

GÖRME ENGELLİLERİN OY KULLANMASI İŞLEMİ

Referanduma çok sayıda engelli katılamayacak. Katılanlarsa bir başkasının yardımına muhtaç olacaklar. Nedeni, oy pusululalarında onlar için “Evet” ve “Hayır” kabartmaları konulmaması. Bu düzenleme yapılmadığı için görme engelliler Sandık Kurul’larının inisiyatifyle yardım alarak oy kullanabilecekler.
49 MİLYON 446 BİN 269 KİŞİ REFERANDUMUNDA OY KULLANACAK?

Bugün yapılan Referandumda sandık başına çağrılan seçmenlerin sayısı 49 milyon 446 bin 269 kişi. Eğer 12 Eylül’de bütün seçmenler sandık başına giderse gideceği varsayılsa ‘Evet’çilerin ve ‘Hayır’cıların hedefi 24 milyon 723 bin 135 oya ulaşmak olacak.



HANGİ İL HANGİ SAATE KADAR OY KULLANABİLECEK?

Yüksek Seçim Kurulu’nun kararınca referandum sonuçlarının resmi olarak saat 21.00’dan önce açıklanması kesinlikle yasak. Ancak YSK geçtiğimiz referandumlarda ve seçimlerde bu yasağı daha önce kaldırdığı için bu referandumda da ilk sonuçların saat 19.00 itibariyle Yüksek Seçim Kurulu’nun sonuçların açıklanmasına izin vermesi bekleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu, oy verme saatlerini bazı illerde güneşin doğuş ve batış saatindeki farklılıklar nedeniyle değişik saatlerde belirledi. YSK’nın bu kararına göre, saat 07.00 ile 16.00 arasında oy verecek iller; Adıyaman, Ağrı, Artvın, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bbayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis olarak belirlendi. Bunlar dışında kalan illerde ise 08.00 - 17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

ÜZERİNDE TC KİMLİK NO YAZAN KİMLİK BELGELERİ

Bugün sandık başına giden seçmenler ve sınır kapılarında oy kullanan vatandaşlar, üzerinde TC Kimlik numarası (Vatandaşlık Numarası) bulunan nüfus cüzdanlarının yanısıra pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi ve avukatlık kimlik belgesi gibi, kimlik numarası, soğuk damgası olan ve seçmenin kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli belgelerle oy kullanabilecekler. Belediye ve İktisadi Devlet Teşekküllerinin verdiği kimlik kartlarıyla oy kullanılması mümkün olmayacak.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ 12 EYLÜL GÜNÜ ÇALIŞACAK

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün talimatı gereği, referandumda kimliklerinin belirlenmesinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan belgelerin ibrazının Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının kararıyla zorunlu kılındığı için nüfus müdürlükleri 12 Eylül’e kadar Cumartesi ve Pazar günü hizmet verecek.

TÜRKİYE’DE YAPILAN TÜM REFERANDUMLAR
1961 ANAYASA REFERANDUMU

Türkiye’de ilk referandum, 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinin ardından hazırlanan 1961 Anayasası için yapıldı. 9 Temmuz 1961’deki halkoylaması ile 1961 Anayasası, yüzde 38.3 "hayır" oyuna karşılık, yüzde 61.7 "evet" oyuyla kabul edildi.

1982 ANAYASA REFERANDUMU


Türkiye ikinci kez "1982 Anayasası"nın halkoyuna sunulması üzerine sandık başına gitti. İkinci referandum, 1980 askeri müdahalesinin ardından hazırlanan 1982 Anayasası için 7 Kasım 1982’de yapıldı.

Halkoylamasına, 18 milyon 885 bin 488 seçmen katıldı. 17 milyon 215 bin 559 seçmen "kabul" (yüzde 91.37), 1 milyon 626 bin 431 seçmen de "ret" (yüzde 8.63) oyu kullandı. 1982 Anayasası, sonuçların açıklanmasıyla 9 Kasım 1982’de yürürlüğe girdi.

1987 ANAYASA’DA DEĞİŞİKLİK REFERANDUMU

Türkiye’de 3. halkoylaması, 1982 Anayasası’nın Geçici 4. maddesi ile getirilen 10 ve 5 yıllık siyasal yasakların kalkıp kalkmaması konusunda 6 Eylül 1987’de düzenlendi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), halkoylaması sonuçlarını 12 Eylül 1987’de açıkladı. Halkoylamasına 24 milyon 436 bin 821 seçmen katıldı. Geçerli 23 milyon 347 bin 856 oydan 11 milyon 711 bin 461’i "evet", 11 milyon 636 bin 395’i "hayır" çıktı. Böylece, Geçici 4. madde yürürlükten kalktı.

1988 ERKEN SEÇİM REFERANDUMU

Türkiye’nin dördüncü kez önüne getirilen halkoylaması sandığının konusu ise Anayasa’nın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması oldu. Bu halkoylaması, 25 Eylül 1988’de yapıldı. Seçmenlerin yüzde 65’i "hayır", yüzde 35’i "evet" oyu kullandı. Böylece yerel seçimlerin erkene alınması için Anayasa’nın 127. maddesindeki değişiklik kabul edilmedi ve 13 Kasım 1988 olarak öngörülen erken yerel seçim yapılmadı.

2007 REFERANDUMU


Türkiye tarihinde 5. referandumu 2007 yılında yaptı. 2007 yılında yapılan referandumda seçimlerin yılda bir yapılması ve Cumhurbaşkanı’nın halk oylaması ile seçilmesi maddeleri oylandı. Bu referandumda Anayasa’da yapılan değişiklik yüzde 68 evet yüzde 31 hayır sonucu ile kabul edildi.

• Milletvekili genel seçimlerinin beş yıl değil dört yılda bir yapılması.
• Cumhurbaşkanının halk oyuyla seçilmesi.
• Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 96. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 'Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasada başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz.'
• Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 101. maddesinin Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer şeklinde değiştirilmesi.
• Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 102. maddesinin Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir. şeklinde değiştirilmesi.


REFERANDUM 2010 SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile