Çiğli'de bulunan ÇİSİAD binasının toplantı salonunda düzenlenen konferansa 14 ayrı sivil toplum örgütünün başkan, başkan yardımcısı ile çevredeki mahallelerin muhtarları katıldı. Konferansın açılışında konuşan ÇİSİAD Başkanı Aziz Eroğlu, anayasa değişikliği paketinin ne olduğunu bir de bir hukukçudan dinlemek istediklerini kaydetti. Bu amaçla Avukat Mehmet Alan'ı davet ettiklerini ifade eden Eroğlu, "Değişikliğe evet diyeceksek neden evet diyeceğimizi, hayır diyeceksek neden hayır diyeceğimizi birde hukuki açıdan ele almak istedik" dedi.
Konferansta konuşan Hukuk Bilimleri Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Alan, anayasa değişiklik paketinde önemli maddeler bulunduğunu söyledi. Pakette, kadın ve çocuklara pozitif ayrımcılık, ombdusmanlık, memurlara çeşitli haklar gibi maddelerin yanında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Anayasa Mahkemesi'nin üye sayılarında da değişikliğe gidildiğini aktaran Alan, "Değişiklikle Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 11'den 17'ye çıkarılacak. Bununla katılım ve çeşitliliğin artması hedefleniyor. Vatandaşlarımız için bu değişikliğin bir diğer yönü de artık Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını getirmesi. İç hukuk yollarında umduğunhu bulamayan vatandaşlarımız artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni (AİHM) gitmek yerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunabilecek. Şu anda Türkiye'nin AİHM'de 2 bin 500'e yakın davası bulunuyor. Türkiye bunlarla ilgili yüksek tazminatlar ödüyor" dedi.
Referandumda oylanacak bir diğer değişikliğin HSYK'nın üye sayısı ve üye seçimi olduğunu ifade eden Alan, "Değişiklikle 11 olan HSYK üye sayısı 22'ye çıkarılıyor. Artık Türkiye'nin neresinde görev yaparsa yapsın birinci sınıf hakim ve savcılar da kendi aralarında üye seçip HSYK'ya gönderebilecek" diye konuştu. Paketle birlikte, devletin, ailenin korunmasında yükünün artacağını, memurlara yeni haklar tanınacağını, grev ve lokavt hakkının genişleyeceğini aktaran Alan, "Değişiklikle, asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önü açılacak. Askerler görevleri dışındaki suçlarda sivil mahkemelerde yargılanacak. Darbecilerin yargılanmasını engelleyen 15. madde kaldırılacak. Yurtdışına çıkış yasağı ancak hakim kararıyla ve kişi hakkında ceza davası varsa verilebilecek. Meclis Başkanı ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılamalarının Yüce Divan'da yapılacağı hükmü getiriliyor" şeklinde konuştu.
Konferansa aralarında Asad, Kayder, İzmir Avukatlar Derneği, Asad, Çisiad, Ata Sanayi Derneği, Çiğli'ye Gönül Verenler Derneği, Ayyıldızspor Klübü, Çiğli Talebe Okutma Derneği, Sağlıklı Yaşama Destek ve Teşvik Derneği, Çiğli Trakyalılar Derneği, Çiğli Afyonkarahisarlılar Derneği'nin de arasında bulunduğu 14 sivil toplum kuruluşu katıldı.