Devlet Tiyatro Salonu'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, Genç Siviller adına Merve Alıcı, Gazeteci - Yazar Cafer Solgun, Avukatlar Birliği Başkanı Ercan Poyraz, Sendika Uzmanı Tarkan Zengin, Adaleti Savunanlar Derneği Ankara Şube Başkanı Kemal Şahin ile Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Paçal katıldı.
28 Şubat sürecinde kurmay binbaşı iken ordudan atılan Adaleti Savunanlar Derneği Başkanı Kemal Şahin Türk insanın hafızasının çok unutkan olduğunu ifade ederek, "1980 darbesi sonrasında Mamak ve Diyarbakır cezaevlerinde yaşananları, 28 Şubat süreci ve sonrasını unuttuk. 28 Şubatta sürecinde dindar olduğu için bin 665 subay ve astsubay ordudan atıldı. Tüm bunların nedeni TSK'dan atılan insanların haklarını arayamamasıdır. Eğer haklarını arayacakları bir ortam olsaydı bunlara kimse cesaret edemezdi. Yine bu süreçte emekliliği geçen 10 bine yakın subay ve astsubay ise atılmak korkusuyla emekli oldu. Bu süreç sonunda TSK büyük bir güç kaybına uğradı" açıklamalarında bulundu.
Referandumda 'evet' diyen herkesin sayıyı artırmak için gayret göstermesi gerektiğini kaydeden Şahin, "Halkımız içinde hala iktidar partisine oy verildiğini zanneden kimseler var. Bu tür insanları bulup gerçekleri anlatmalıyız" diyerek sözlerini tamamladı.
"HER VATANDAŞ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ GİBİ ÇALIŞMALI
Çorum Sivil Toplum Kuruluşları Evet Platformu Başkanı Mustafa Yağlı, Türkiye'nin farklı bölgelerinden farklı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin anayasa değişikliğini anlatmak üzere Çorum'da buluştuğunu söyledi. 12 Eylül'de sadece sandığa gidip oy kullanmanın yetmediğinin altını çizen Yağlı, halk oylaması öncesinde de her vatandaşın bir sivil toplum örgütü gibi çalışması gerektiğini kaydetti.Yağlı, "Birileri zulmetme hakkını kendinde görüyorsa bizde zulmü reddetme hakkını kullanmayı kendimizde görüyoruz" dedi.
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Yardımcısı Mustafa Paçal ise, Çorum ve Maraş dendiği zaman 1980 yılındaki olaylarının akla geldiğini ve içinin cız ettiğini söyledi. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Paçal, şöyle konuştu: "Şimdiye kadar yeni bir toplumsal sözleşme hazırlayamadık. Eğer bunu yapsaydık 1980 olayları, 28 Şubat süreci gibi antidemokratik süreçleri yaşamazdık. 1980 olaylarında uyguladıkları senaryoyu Dörtyolda'da hayata geçirmeye çalıştılar ama olmadı. Sonrasında nasıl tezgahların yapıldığı ortaya çıktı. Geriye dönüp baktığımızda görüyoruz ki 10 yılda bir arpa boyu yol gitmişsiz. 4 Ekim 2001 yılında anayasada dönemin hükümeti tarafından 37 madde değiştirildi. Bu maddelerin ağırlığı AB'ye uyum maddeleriyle ilgiliydi. O gün bu değişikliği yapanlar demokrasi için büyük işler yatıklarını söylüyorlardı. Bazı sivil toplum kuruluşları ilanlar veriyorlardı. O paket ile 12 Eylülde oylanacak paket arasında büyük farklar var. O gün demokrasi diyenler şimdi 'hayır' diyorlar. Ancak biz Hak İş olarak anayasa değişiklik paketi meclisten çıktığı gün 'evet' diyeceğimizi açıkladık."