'Reflü, Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir'

Medicana International Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Uysal: 'Ciddi bazı hastalıkların habercisi olabildiği ve tedavi edilmediğinde önemli sonuçlar doğurabildiği için reflü hastalarının doktora başvurarak araştırılması ve tedavileri gerekir'.

Medicana International Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, tedavi edilmediğinde önemli hastalıklara yol açabilen reflü konusunda bilgi verdi.

Uysal, yaptığı açıklamada, toplumda en sık görülen rahatsızlıklar arasında bulunan reflünün erişkin yaşta her on kişiden biri ile üçünde ayda veya haftada bir kez şikayete neden olduğunu belirtti.

Reflünün mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması anlamına geldiğini bildiren Uysal, 'Hastadan hastaya şikayetler farklı ifade edilse de reflü, halk arasında mide bölgesinden başlayan, ağza doğru devam eden huzursuzluk hissinin ifadesidir. Genellikle göğüs kemiğinin alt tarafından başlayıp yukarıya doğru devam eden göğüs kemiği arkasında yanma, ağrılı yutma, mide içeriğinin acı-ekşi tat şeklinde ağza-boğaza gelmesi, geğirme asıl şikayetler olmakla beraber reflü ile ilişkilendirilebilecek ağız kokusu, diş çürümeleri, göğüs ağrısı, öksürük, ses kısıklığı gibi şikayetler de yapılabilir.' değerlendirmesinde bulundu.

Reflü denildiğinde her zaman hastalık anlaşılmaması gerektiğine dikkati çeken Uysal, normal fizyolojik durumda da bir miktar bu durumun olabildiğini ancak mide içeriğinin normalden uzun süreli ve daha sık olarak yemek borusuna kaçmasının reflü hastalığını oluşturduğunu anlattı.

Normal fizyolojik durumda bizi insanı koruyan mekanizmalar bulunduğuna işaret eden Uysal, şöyle devam etti:

'Bunlar, mekanik bariyerler olarak da ifade edebileceğimiz anatomik durumdur. Yemek borusu ile mide arasında bulunan sanal mide kapakçığı, diafragma, frenoözefagial ligamen, yemek borusunun mideyle birleşmesi ile oluşan dar açı (his açısı), yemek borusunun karın içi kısmı gibi yemek borusunun pozisyonunu ve mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışını engelleyen doğal bariyerler mevcuttur. Bunun dışında yemek borusu doğal yer çekimi etkisi, peristaltik hareket dediğimiz besinlerin yukarıdan aşağıya gitmesini sağlayan doğal Meksika dalgalanması şeklinde olan hareketler, tükürük salgısı, yemek borusunun salgıları ile alınan gıda veya mideden geri kaçan içerik yemek borusunda durmadan temizlenerek mideye geri gider. Bizi reflüden koruyan bu mekanizmalarda bozukluk olması durumunda hastalık oluşmasına zemin hazırlanmış olur.Reflü hastalığı oluşumunu bazı durumlar kolaylaştırmaktadır. Şişmanlık, alkol, kahve, çay gibi bazı içecekler, çikolata, domates sosu, baharatlar veya tatlılar gibi çeşitli yiyecekler, sigara, yemek yedikten hemen sonra yatar duruma gelinmesi, kas gevşetici ve bazı tansiyon ilaçlarının da aralarında bulunduğu birçok ilaç, reflü hastalığının oluşumunu kolaylaştırarak açığa çıkmasına neden olabilir.'

Uysal, reflünün genellikle iyi huylu bir durum olduğunu belirterek, 'Yaşam tarzında düzenlemeler yapılarak ve gerektiğinde çeşitli ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir ancak tedavisiz kaldığında oluşturabileceği komplikasyonlar vardır. Yemek borusu ülserleri, darlık, kanama, barrett özefagus denilen kansere eğilim yaratan değişiklikler, yemek borusu kanserleri, ses telleri ile ilişkili granülomlar, larinks kanseri, aspirasyona bağlı zatürreler, komplikasyonları arasındadır. Sonuç olarak ciddi bazı hastalıkların habercisi olabildiği ve tedavi edilmediğinde önemli sonuçlar doğurabildiği için reflü hastalarının doktora başvurarak araştırılması ve tedavileri gerekir.' ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile