Ağır işlerde çalışan kadınlara regl döneminde beş gün izin verilmesi konusu TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda tartışmaya yol açtı. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in “kadınlara tanınan bu hakkı sıkı takip etmek için alt komisyon kurulması” teklifine karşı çıkan kadın üyeler, bu tür izin düzenlemesinin işverenlere “kadın çalışan istihdam etmeme” veya “kadınları işten atma” fırsatı vereceğini öne sürdü. Ersin, “İnceleyelim” diyen MHP Manisa Milletvekili Ahmet Orhan’a, “Sanko’nun patronu senin de kafanı çelmiş” diye tepki gösterdi.
Ersin, 16 Nisan 2004 tarihli Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği’nin “Kadın İşçilerin Özel Günleri” başlıklı 6. maddesinde “Kadınların özel günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacağı, bu günlerin sayısının her ay 5 gün olarak hesap edileceği” hükmü bulunduğunu anımsattı. İş ve SGK müfettişlerinin bu konuda denetim görevini yapmadığını öne süren Ersin, “Yönetmeliğin tekstil ve konfeksiyon işyerlerinde de uygulanmasının sağlanması için etkin bir girişimde bulunulmasını, kadın işçileri bu nedenle işten çıkaran işverenler için ağır yaptırımlar uygulanması konusunda ilgili bakanlıkların uyarılmasını, bir alt komisyon kurularak hükmün yönetmeliğin kapsamındaki diğer sektörlerde de uygulanıp uygulanmadığının araştırılmasını” istedi.
KADINLAR AYAKLANDI
Kadın üyeler ise Ersin’in taleplerine karşı çıktı. Komisyon Başkanı Güldal Akşit, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir çalışma yaptığını ve bu çalışmanın TBMM’ye gönderilmesinden sonra müdahil olmaları gerektiğini söyledi. DSP İstanbul Milletvekili Jale Ağırbaş ise “Bu yönetmelik düzenlemesi kadının iş hayatından çekilmesine dönük. Hiçbir işyeri, ne zaman gerçekleşeceğini bilmediği özel günler için 5 gün izin vermez. Kadınların lehine değil. Böyle bir izne gerek yok” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da “Kadınların çalışma hayatından uzaklaştırılması için bu yönetmelik gibi düzenlemeler özellikle bulunup çıkarılıyor diye düşünüyorum? Kadına set çeken yaklaşım bu. Özel günler kadının çalışmasına engel değil. Bu madde iptal edilmeli” diye konuştu.
Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Çalışma Bakanı ile görüşmemde, konfeksiyon çalışanlarının bu kapsamdan çıkarılacağını, yönetmeliğin değişmesine yönelik çalışma yapıldığını söyledi. Sorun zaten çözülüyor” dedi.
ERSİN'İN TEPKİSİ
Kadınların tepkisi karşısında sadece “İnceleyelim” diyen MHP’li Orhan’a kızan Ersin, “Çalışma Bakanlığı’nın düzenlemesini beklersek çok geç kalmış oluruz. Hazırlık aşamasında müdahale edelim ki bir şeyleri düzeltme şansımız olsun” diye konuştu.
Ersin, Milliyet’e, “Onların haklarını savunmak istemiştim. Üzerime çullanmadıkları kaldı” dedi.
FRANSA'DA ŞİRKETLERE KADIN YÖNETİCİ KOTASI
Fransa’da büyük şirketlerin yönetim kurullarındaki pozisyonların en az yüzde 40’ının kadınlara ayrılmasını öngören yasa tasarısı önceki gün parlamentonun alt kanadından geçti. İktidardaki Halk Hareketi İçin Birlik (UMP) partisi tarafından hazırlanan yasa tasarısının gelecek aylarda Senato’dan da onay alarak yasalaşması bekleniyor. Tasarıda, büyük şirketlere yönetim kurullarındaki kadın oranını yüzde 20’ye çıkarmak için 3 yıl, yüzde 40’a çıkarmak için de 6 yıl süre veriliyor. Fransa’da halen en büyük 500 şirketin yönetim kurullarının yalnızca yüzde 8’i kadınlardan oluşuyor. Tasarının kabul edilmesi halinde, Fransa, şirketlere kadın yönetici kotası koyan en büyük ülke olacak. Norveç ve İspanya’da da şirketlere kadın yönetici kotası getirilmişti. Benzer bir tasarının yakında Belçika parlamentosunda da görüşülmesi bekleniyor.
'Regl izni'ne kadınlar itiraz etti
Kadınlara regl dönemlerinde beş gün izin verilmesi konusu TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda kadın üyelerin tepkisini çekti